BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.498,03
HABER /  GÜNCEL

Maddeler halinde HDP neden alternatif olamaz?

"HDP yeni bir alternatif olabilir mi?" sorusuna yanıt arayan Cüneyt Özdemir maddeler halinde HDP'nin açmazlarını yazdı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
BDP'nin HDP'ye katılması ve Kürt hareketinin "Türkiyelileşme" hamlesini köşesinde yorumlayan Radikal si yazarı Cüneyt Özdemir "HDP yeni bir alternatif olabilir mi?" sorusuna yanıt verdi.

Özdemir, HDP'nin hükümete gerçek anlamda alternatif olması önündeki en büyük engelin Öcalan'ın çözüm süreci gereği AK Parti ile kurduğu ittifak olduğunu yazdı."Yani iktidar ile böylesine içli dışlıyken hükümete bir alternatif olarak çıkmak kısa vadede imkânsız." diyen Özdemir HDP'nin açmazlarını maddeler halinde köşesine taşıdı.

İşte Özdemir'in yazısındaki ilgili bölüm:

ÖCALAN-AK PARTİ İTTİFAKI HDP'Yİ ALTERNATİF OLMAKTAN ÇIKARIYOR

- Öcalan bir yandan eli mecbur hükümet ile barış süreci nedeniyle sıkı bir diyalog içinde. Hatta bu diyalog bir ittifaka dönüşmüş durumda. Hatta Öcalan’ın kimi demeçlerine baktığınız zaman (nedeni ne olursa olsun) Öcalan’ın kimi zaman Başbakan’ı kimi zaman ise Hakan Fidan’ı kendi deyişi ile ‘darbe girişimlerinden kurtardığını’ söylüyor. Yani iktidar ile böylesine içli dışlıyken hükümete bir alternatif olarak çıkmak kısa vadede imkânsız.

HDP ERDOĞAN'A KÖŞKE DESTEĞİNİ YALANLAMIYOR

- Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeni HDP’nin barış süreci bozulmaması için hükümeti destekleyeceği konuşuluyor. HDP’den net ve gümbür gümbür bir yalanlama yok. Böyle bir ortamda hükümete alternatif bir yapı olarak HDP’yi sunmak ne yazık ki çok inandırıcı değil.

KÜÇÜK SOL FRAKSİYONLARA MAHKUM

- HDP’nin gücünü mesela Selahattin Demirtaş "HDP’nin lokomotif gücü olarak sol olacak" diyor. Tam bu noktada soralım: "Hangi sol?" Bunun tarifinin net bir şekilde yapılamamış olması HDP’yi adı büyük ama kitlesi küçük sol fraksiyonlara mahkûm ediyor. Anaakım siyasetin kıyısında konumlandırıyor.

HDP'NİN KÜRT MESELESİNDEN BAŞKA BİR İDDİASI YOK

- HDP’nin Kürt meselesinden başka bir meselesi yok. En azından şu ana kadar açıklanan yeni bir mesele, görüş, çözüm yok. Ekonomi yok, çevrecilik yok, uluslararası siyaset yok. E doğal olarak yeni bir heyecan da ortada yok. Bugüne kadar gelen Kürt milliyetçiliğini benimsemiş diğer partilerden kendisini farklılaştıramıyor.

SIRRI SÜREYYA: VALLA BENİM DE AKLIM ERMEDİ!

- En önemlisi BDP’yi bırakıp HDP’ye geçen milletvekilleri Öcalan’ın bu yeni projesine kalpten inanıyorlar mı? 24 Ekim 2013’te 5n1k programında Sırrı Süreyya Önder bağımsız milletvekili olarak konuğum oldu. BDP’den ayrılmış ertesi gün HDP’ye katılacak ilk milletvekillerinden biriydi. Kendisine şöyle bir soru sordum: "Sırrı sen HDP’ye geçiyorsun, bazı milletvekilleri BDP’de kalıyor. Bu, bir kafa karışıklığı yaratıyor; burada denge nedir, hesap nedir?” Sırrı bir duraksadı, muzip bir şekilde bir espri ile söze başladı: "Hazır bağımsızken cevap vereyim. Valla benim de aklım ermedi." Sonraki süreçte Sırrı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı oldu olmasına ama gitti oyunu Ankara’da kullandı. Şu anda yeni partiye katılım töreninde bir heyecanın olmaması normal mi?

- Lafı uzatmayalım nasıl ki Türkiye’nin resmi bir Kürt açılımı varsa, HDP’nin de ciddi bir Türkiye açılımı yapması gerekiyor.