BIST 9.699
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,89
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türkiye'den uzay operasyonu için ilk adım

Türkiye insanlı, insansız uzay operasyonu düzenlemek için kolları sıvadı. Uzay Ajansı için TBMM Başkanlığı'na yasa teklifi verilirken, Başbakanlığa bağlı ajansta çeşitli kurullar da görev yapacak.

Abone ol

Türkiye uzaya çıkmak için ilk adımı atıyor! İnsanlı, insansız uzay operasyonu düzenlemek için hazırlanan yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Kanunla birlikte Türkiye Uzay Ajansı kurulurken, ajans sadece uzayda değil okyanus ve kutuplarda da araştırma yapabilecek.

Tasarıya göre, kamu tüzel kişiliğine haiz ve Başbakanlığa bağlı Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.

Ajansın taşınır ve taşınmazları ile para, evrak, dosya ve varlıkları devlet malı hükmünde olacak, haciz ve rehin edilemeyecek. Bunlar aleyhine işlenen suçlar, devlet malı aleyhine işlenen suçlar gibi kovuşturulacak ve cezalandırılacak.

UZAY AJANSI'NIN BAZI GÖREV VE YETKİLERİ ŞÖYLE

- Deneysel amaçlı uydular, uzay ve hava araçları geliştirmek veya bunların geliştirilmesi amacıyla yerli veya yabancı tüzel kişilerle anlaşmalar yapmak, deneme izinleri vermek, uzay ve hava araçları için yeni teknolojiler geliştirmek.

- İnsanlı veya insansız uzaya erişim operasyonları yapılacak

- Okyanuslar ve kutuplarla ilgili araştırmalar yapmak, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak gerekli hallerde buralarda geçici veya daimi araştırma merkezleri, istasyonlar kurmak/kurdurmak, ilişkili faaliyetleri yürütmek.

- Gerekli hallerde, uzay ve havacılık teknolojileri ve sistemleri alanında yurt içinde ve yurt dışında şirket kurmak, kurulu bulunan yerli ve yabancı sermayeli şirketlere ortak olmak veya şirket satın almak.

- Uluslararası uzay hukukundaki gelişmeleri izlemek ve muadil yabancı kuruluşlar ile iş birliği yapmak, uzayla ilgili bölgesel veya uluslararası oluşum ve kuruluşlara üye olmak.