BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Trump'a papaz Brunson yanıtı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, tutuklu papaz Brunson'ın serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunan ABD Başkanı Donald Trump'a yanıt verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy,  Bakanlık'ta basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısında soruları yanıtladı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Rahip Brunson konusunda dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a attığı tweete de cevap veren Bakanlık, "Türkiye bir hukuk devletidir. Ortada bir hukuki süreç var" denildi.

Sözcü Aksoy, Brunson davasıyla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, sanık Andrew Craig Brunson'ın ailesiyle, avukatıyla ve diğer konsolosluk yetkilileriyle düzenli olarak görüşebildiğini söyledi.

Aksoy, "Bu adli süreç hukukun üstünlüğü prensibine bağlı olarak yürütülüyor. Bir sonraki duruşma 12 Ekim'de yapılacak. Türkiye bir hukuk devleti. Bu kararları bu çerçevede değerlendirmek lazım." değerlendirmesinde bulundu. 

Brunson'un tutukluluğunun devamının diğer alanlardaki iş birliğini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili soruya Aksoy, "ABD ile güvene dayalı bir ilişki kurmak istiyoruz. İki önemli müttefikiz. NATO zirvesinde bunun önemi bir kez daha ortaya çıktı." yanıtını verdi.

ABD'de bazı çevreler tarafından Türkiye aleyhine bazı tasarıların gündeme getirildiğini dile getiren Aksoy, bunlara karşı gerekli çalışmaların en üst seviyeden yapıldığını kaydetti. Aksoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO zirvesi marjında Trump ile yaptığı görüşmede Trump'ın kendisine F-35 anlaşmasının uygulanmasında bir sorun olmayacağını söylemesini örnek verdi.

ABD'YE 'OYALAMAYIN' TEPKİSİ: Aksoy, 13 Temmuz'da yapılan Türkiye- ABD ortak çalışma grubu toplantısına ilişkin "Toplantıda özellikle FETÖ konusunda artık Amerika'nın bizi oyalamaması gerektiğinin altını çizdik." dedi.

TRUMP NE DEMİŞTİ?
Terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanan ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson'un tutukluluğuyla ilgili Trump, Twitter'dan Erdoğan'a çağrıda bulunmuştu:

"Türkiye'nin cezaevindeki saygın Pastör Andrew Burnson'ı tahliye etmemesi tam bir rezalet. Çok uzun zamandır rehin tutuluyor. @RT_Erdogan bu mükemmel Hristiyan eş & babanın serbest kalması için bir şey yapmalı. Yanlış bir şey yapmadı ve ailesinin ona ihtiyacı var!"