BIST 9.561
DOLAR 32,50
EURO 34,81
ALTIN 2.490,93
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Obama'ya tarihi kınama

ABD Başkanı Barack Obama, 1915 olayları için bu yıl da 'Büyük Felaket' ifadesini kullandı...

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Ermeniler tarafından 1915 olaylarının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan günü açıklamasını bir gün önceden yaparak, geçen yılki açıklamasında olduğu gibi "Meds Yeghern (Büyük Felaket)" ifadesini kullandı.

DAVUOĞLU DA TEPKİ GÖSTERDİ... TIKLAYIN

Obama'nın bu açıklaması ise Türkiye'yi memnun etmedi. Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Barack Obama'ya ağır bir kınama geldi.

Obama, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan günü ile ilgili açıklamasını, bir gün önceden yayımladı.

Açıklamasında, "96 yıl öncesinde, 20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden biriyle sonuçlanan korkunç olayları ciddiyetle hatırlıyoruz" ifadesini kullanan Obama, "Büyük felaketin dehşetini hatırlarken acı çekenlerin hatıralarını onurlandırırken ve Ermenistan halkı için dostluğumuz ve derin saygımızın sözünü verirken, kalplerimiz ve dualarımız her yerdeki Ermenilerle birlikte" dedi.

TÜRK VE AZERİLERDEN KAMPANYA

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) tarafından yapılan açıklamada, Azerbaycan ve Türk Amerikan kuruluşlarının, Obama'yı 24 Nisan açıklamasında ''soykırım'' sözcüğünü kullanmamaya çağıran büyük bir kampanya başlattığı belirtildi. Açıklamada, Türk Amerikan toplumu ve Türkiye'nin dostlarından Obama ve Kongre üyelerine bu yönde çağrıları içeren mektuplar göndermeleri istendi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde de bir grup Türk, 24 Nisan dolayısıyla yarın Büyükelçilik önünde protesto gösterisi düzenlemesi beklenen Ermenilerin büyükelçilik önündeki kaldırımı kullanmasını önlemek için kamp kurdu. 1915 olaylarına dair Ermeni iddiaları aleyhine pankartlar açan Türkler, Büyükelçiliğin önündeki kaldırımı Ermenilere bırakmayacaklarını söylediler.

İLK TEPKİ BÜYÜKELÇİ'DEN

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, dün yaptığı açıklamada, ''(Ermeni diasporasının) Özellikle önümüzdeki bir iki gün içerisinde, malum iddiaları gündeme getirmeye gayret edeceklerini düşünüyorum. Özellikle Başkan Obama'nın açıklamasını, her yıl olduğu gibi mümkün olduğu ölçüde istismara çalışacaklardır. Ama biz Başkan Obama'nın, açıklamasında sağduyulu davranacağına inanmaktayız'' ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE'DEN KINAMA GELDİ

Dışişleri Bakanlığı, dün Ermenilerin 'Soykırımı Anma Günü' olarak kabul ettiği 24 Nisan'ın yıldönümü dolayısıyla açıklamada bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın sözlerini kınadı. Bugün yapılan açıklamada, sözde Ermeni soykırımını "Büyük Felaket" olarak tanımlayan Obama'nın "tarihi gerçekleri saptırdığı" belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

ABD Başkanı Obama, 23 Nisan 2011 tarihinde yayınladığı mesajla, Türkler ile Ermeniler arasında ortak tarihlerinin acılı bölümüne ilişkin anlaşmazlıkta, Ermeni görüşlerini yansıtan bir yaklaşım ortaya koymuştur.

Tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklamayı çok sorunlu buluyor ve esefle karşılıyoruz.

İç siyaset kaygılarıyla yapılan bu tür açıklamalar, Türkler ve Ermenilerin adil hafızaya ulaşmalarını zorlaştırmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Tartışmalı tarihi olayları seçici bir adalet duygusuyla yorumlayan tek yanlı açıklamalar gerçeğin anlaşılmasını engellemektedir.

ABD'den beklentimiz, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini ve tarihi boyuta ilişkin çalışmaları zorlaştırması değil, kolaylaştırmasıdır. Tarihi acılar arasında taraf tutan bu tür açıklamalar barışa ve halkların ortak geleceğine hizmet etmemektedir.

Güncel siyasi çıkar hesaplarıyla tarihin yazımına yapılmaya çalışılan tüm müdahalelere rağmen adil hafızaya ulaşma çabalarımızı ve Ermenistan ile ortak geleceğimizi bu zeminde inşa etme kararlılığımızı sürdüreceğiz.

ERMENİLER AYAĞA KALKTI

ABD'deki radikal Ermeni kuruluşu Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) ise yaptığı açıklamada, 1915 olaylarının ''soykırım'' olarak tanınması taleplerini yinelerken, Ermeni lobisinin önde gelen isimlerinden Demokrat Parti New Jersey milletvekili Frank Pallone ile Cumhuriyetçi Parti California milletvekili Ed Royce, Obama'ya mektup göndererek 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını tanıması çağrısında bulundular.

Magazin dünyasının ünlü ismi Ermeni asıllı Kim Kardashian da twitter üzerinden bu çağrılara destek veren bir mesaj yayımladı.