BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,02
ALTIN 2.428,44
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Mısır'a iki maddelik şart listesi

Türkiye Ankara-Kahire ilişkilerinin normale dönmesi için şartlarını Mısır yönetimine bildirdi.

Abone ol

Mısır’la donmuş ilişkilerin yeniden ısınması için Türkiye’nin iki şartı var.

Buna göre ilk olarak Mısır’da tutuklu bulunan siyasi tutukluların salıverilmeye başlanması ve Mısır’daki tüm siyasi partilerin aktif siyasete dönmesi için kanalların açılması

Al Jazeera'nın haberine göre, Kahire ve Ankara arasında alt düzey temasların sürdüğünü dile getiren kaynaklar, Türkiye’nin Mısır Devlet Başkanı Sisi’ye yaklaşımının Avrupa’daki gibi bir kabullenme olmayacağının altını çizdi. Siyasi tutukluların serbest kalması ve siyaset kanallarının açılması ile ilişkilerin normalleşme evresine girebileceği belirtildi.

30 BİN TUTUKLU VAR

Mısır’da Temmuz 2013’te Mursi’nin devrilmesinden bu yana aralarında gazetecilerin de bulunduğu 30 bine yakın siyasi tutuklu bulunuyor. Müslüman Kardeşler örgütünün yanı sıra liberal, sol ve darbe karşıtı değişik siyasi görüşlerden insanlar Mısır’da hâlen tutuklu bulunuyor.
3 Temmuz 2013’te ordunun yönetime el koyması ile Mısır’ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi tutuklanarak görevinden el çektirildi. Ardından kurulan yeni hükümet ise 25 Aralık 2013’te Müslüman Kardeşler’i terörist örgüt olarak ilan etti.
Mısır'da darbe sonrasında Müslüman Kardeşler Teşkilatının lider kardosundan bazı isimler tutuklanırken, bazı isimler ise Katar'da yaşamaya başlamıştı. Suudi Arabistan'ın baskısıyla Katar'ın Doha'da ikamet eden Müslüman Kardeşler lider kadrosundan 7 kişinin ayrılmasını istemesi üzerine bu isimler Türkiye'ye gelmişti.

DÜZELMEMİZ ŞART

22 Aralık'ta konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Türkiye olarak bizim özellikle Mısır'la da, Körfez ülkeleriyle de, Kuveyt ile de, Ortadoğu’daki tüm ülkelerle iyi, dostane, anlayışa dayanan bir beraberliğe, dış politika bakımından ihtiyacımız var.' diye konuşmuş Mısır'la ilişkiler konusunda “Bunun zeminini hazırlamamız lazım. Adım atması gereken belki Mısır olacaktır ilk başta ama, bunu temin etmeliyiz” demişti.
Mısır'la Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler 23 Kasım 2013'ten beri maslahatgüzar seviyesinde bulunuyor.