BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den İsrail açıklaması! Peşini bırakmayacağız

Filistin bugün Uluslararası Ceza Mahkemesine İsrail'in katliamlarına ve yerleşim politikalarına ilişkin şikayette bulundu. Konuyla ilgili Türkiye'den de açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ''Bunun peşini bırakmayacağız" dedi. Erdoğan ise Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la telefonda görüştü.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi hamlesinin ardından "İsrail, estirdiği terörden dolayı hesap vermezse, aymazlığı giderek artıyor. O yüzden İsrail, hesap verecek. Bugün Filistin Dışişleri Bakanı kardeşimiz Riyad el-Maliki, İsrail’in yaptıklarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürdü. Bunun peşini bırakmayacağız" dedi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, bugün Uluslararası Ceza Mahkemesine giderek İsrail'in katliamlarına ve yerleşim politikalarına ilişkin dosyayı teslim etmişti. Bu hamleye yönelik açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Bugün Filistin Dışişleri Bakanı kardeşimiz Riyad el-Maliki, İsrail’in yaptıklarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürdü. Bunun peşini bırakmayacağız" dedi.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA GELDİ: Filistin yönetiminin İsrail'in katliamlarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) taşıması, İsrail tarafından "yasal geçerliliği olmayan bir adım" olarak değerlendirildi.İsrail Dışişleri Bakanlığı, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki'nin İsrail'in katliamları ile ilgili dosyayı UCM'ye teslim etmesinin ardından yazılı bir açıklama yaptı.

BAŞVURU YASAL OLARAK GEÇERSİZDİR: Filistin tarafının İsrail'le barış sürecini sürdürmeye çalışmak yerine UCM'yi "siyasi amaçları ve kendi çıkarları için kullandığı" iddiasında bulunulan açıklamada, "Filistin'in bir 'devlet olmaması' ve İsrail'in UCM'ye üye olmaması nedeniyle Filistinliler tarafından yapılan başvuru yasal olarak geçersizdir." ifadelerine yer verildi.

İSRAİL BAĞIMSIZ BİR DEVLETE YAKIŞIR BİR ŞEKİLDE HAREKET EDİYOR: Açıklamada, İsrail'in bağımsız bir ülke olarak "demokratik bir devlete yakışır biçimde ve uluslararası hukuka uygun" olarak hareket ettiği belirtilerek, "İsrail, UCM'den Filistin'in 'baskılarına' boyun eğmemesini ve mahkemenin 'siyasallaştırılmasına' yönelik çabalara karşı durmasını beklemektedir." denildi. Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, Yahudi yerleşim birimleri ve savaş suçu işleyen İsrailliler ile ilgili dosyayı bugün UCM'ye teslim etmişti.

60'TAN FAZLA FİLİSTİNLİ ŞEHİT OLDU: İsrailli askerlerin, ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını protesto eden göstericilere ateş açması sonucu 60'tan fazla Filistinli şehit olmuş, binlerce kişi yaralanmıştı. Filistin, 2015'te Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olmuştu, ancak İsrail'in UCM'ye üyeliği bulunmuyor.

ERDOĞAN VE ABBAS TELEFONDA GÖRÜŞTÜ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sağlık sorunları yaşayan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı arayarak geçmiş olsun dilekelrinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefonda görüştüğü Filistin Devlet Başkanı Abbas'a, 8 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirve Toplantısı ve sonuç bildirgesi hakkında bilgi paylaşımında bulundu.İki lider İslam ülkelerinin ortak tavır göstermesinin önemine dikkat çekti.