BIST 9.539
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.477,21
HABER /  DÜNYA

Türkiye'den IŞİD'e karşı 2 uçak dolusu silah

Türkiye, IŞİD'e karşı Musul operasyonuna hazırlanan Bağdat'a iki uçak dolusu askeri yardım malzemesi gönderdi.

Abone ol

Türkiye IŞİD karşıtı koalisyonda resmen sahada. Merkezi Irak yönetimi ile ilişkilerde yeni dönem başlatan Ankara, ilk işaretini bugün somut bir adımla gösterdi.

Türkiye'nin Irak'a gönderdiği askeri yardımları taşıyan iki kargo uçağı başkent Bağdat'a ulaştı. Türkiye Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı, yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

TÜRK VE IRAK BAYRAKLARI AÇILDI

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin Irak'a yönelik yardımlarını taşıyan C-130 tipi iki askeri uçak, başkentin 20 kilometre doğusundaki El Musenna Askeri Hava Üssü'ne indi. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, söz konusu yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

bagdat.jpg

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin yaptığı açıklamada, "Türkiye, gerek DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu bünyesinde, gerekse ikili düzeyde, terörle mücadelesinde dost ve kardeş Irak Hükümetinin ve halkının yanında olmayı ve Irak'ın birliği ve bütünlüğü, istikrarı, güvenliği ve refahı için elinden gelen katkıları sunmayı sürdürecektir" denildi.

ÖNCE TİKRİT SONRA MUSUL

ABD askeri yetkilileri, Musul’un IŞİD’den temizleme operasyonunun Nisan ayında koordinasyonlu bir şekilde düzenlenebileceğini söyledi.

ABD’nin, Irak ordusunun zamanında hazır olmayabileceği yönündeki açıklamalarına rağmen operasyonda 25 bin Irak askerinin yer alması bekleniyor.

Ancak Irak ordusu önce Tikrit kentini geri almak zorunda. Çünkü Tikrit’in konumu Bağdat’tan yapılacak ikmal için stratejik öneme sahip.

Tikrit’i geri almak için daha önce başlatılan operasyonlar başarısızlığa uğramıştı.

İSMET YILMAZ: SORUMLULUKLAR YERİNE GETİRİLİR

Dün yaptığı açıklamada "Musul Valisi Türkiye'nin Musul harekatına destek vereceğini açıkladı. Bu desteğin ayrıntıları nedir, bu destek doğru mu?" sorusuna Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 

"Türkiye, IŞİD'e karşı koalisyonun bir üyesidir. Bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur, ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" yanıtını vermişti.

NUCEYFİ ANKARA'DA GÖRÜŞMELERDE BULUNMUŞTU
 
Musul Valisi Esil Nuceyfi’nin kardeşi olan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye giderek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü.

TİKRİT'İN GÜNEYİNDE BAZI SEMTLER IŞİD'İN ELİNDEN ALINDI

Irakordusunun, terör örgütü IŞİD’in kontrolündeki Tikrit'i geri almak için başlattığı operasyonda kentin güneyindeki Ebu Şevarib ve Tellu'l Fadli semtleri ile bazı köylerin geri alındığı bildirildi.

Salahaddin İl Meclisi Başkan Yardımcısı Casim Muhammed AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şii gönüllülerden oluşan El-Haşdu’ş-Şabi (Halk Topluluğu) destekli Irak güvenlik güçlerinin, Tikrit'in merkezine doğru çeşitli kollardan ilerleyişinin sürdüğünü belirterek, "Ordu güçleri, Tikrit'e 5 kilometre uzaklıktaki Kadisiye semtine girdi, kente 2 kilometre uzaklıktaki Deyyum semtinde de ilerleme kaydedildi" dedi.

uck.jpg

IŞİD'LE MÜCADELE 300 ASKER DAHA

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Yeni Zelanda ile birlikte yürütülen görev kapsamında Iraklı askerlerin eğitilmesi için 300 ilave asker daha göndereceklerini açıkladı.

silah.20150303155007.jpg

IŞİD MUSUL'DA BOMBALI SALDIRI DÜZENLEDİ

Terör örgütü IŞİD'in, Irak'ın Musul ilindeki önemli askeri noktalara bombalı saldırı düzenledi.

AA muhabirine konuşan Musul'un doğusundaki Duberdan Kampında görevli subay Yasin el-Ceburi, "IŞİD, ülke çapında iyi bilinen El-Gazelani karargahına, El-Cusuk semtindeki Musul Operasyonları Komutanlığı merkezine ve Terörle Mücadele Müdürlüğü binasına bombalı saldırı düzenledi" dedi.

Ceburi, "IŞİD'in Musul'u kaybedeceğini anladığı için kentte ordu ile polis teşkilatının alt yapısını tamamen çökertmeye çalıştığını" belirtti.

ucak.20150303150651.jpg

Terör örgütü IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor.