BIST 9.560
DOLAR 32,45
EURO 34,48
ALTIN 2.468,29
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Türkiye'den Irak açılımı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Irak-Türkiye sınırına 4 yeni sınır kapısı daha açılacağını duyurdu.

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Irak ve Türkiye arasında açılması planlanan gümrük kapılarına ilişkin, "Hem kapasitenin geliştirilmesi, hem de yeni kapıların açılması noktasında sıkıntı gözükmüyor. Hatta bir kısımının proje çalışmaları devam ediyor" dedi.

IRAK KARDEŞİMİZ, DOSTUMUZ 

Canikli, Bakanlık konferans salonunda Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar Rasool Al Hamadani ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Türkiye ve Irak'ın uzun süreden beri iyi ilişkilere sahip, komşu ülkeler olduğunu hatırlatan Canikli, "Irak kardeşimiz, dostumuz ve ortağımız aynı zamanda. Biz ortağız. Bunu reddetme şansımız yok. Biz birlikteyiz. Dolayısıyla, bu kardeşlik hukuku çerçevesinde, her iki ülke menfaatlerini öne alarak bu doğrultuda birlikte çalışmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

KARDEŞLER ARASINDA İHTİLAF OLUR 

Zaman zaman iki ülke arasında bazı sıkıntılar yaşanabildiğini kaydeden Canikli, "Bunların yaşanmış olması ne bu gerçekleri değiştirir, ne de bizim iki ülke olarak ortak çalışmamız ihtiyacını ortadan kaldırmaz. Kardeşler arasında da zaman zaman ihtilaflar yaşanabilir ama bunlar hiçbir zaman kalıcı değildir. Bu, işbirliğini ve ilişkilerin yoğunluğunu kesinlikle değiştirmez" ifadesini kullandı.

Özellikle son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacminde gerileme yaşandığını belirten Canikli, şöyle konuştu: 

"Irak ve Türkiye'nin ticaret hacminde yaşanan gerileme, iki ülkenin ekonomisini olumsuz etkiliyor. Bunun da geçici olduğunu düşünüyoruz. Her şey dengesine oturacak. Biz, en iyi ilişkilerimizle birlikte yürümeye devam edeceğiz. Bizler, ekonomik aktivitenin azalmasındaki etkenlerin kaldırılması yönünde ne yapılması gerekiyorsa, gereken çabayı göstermeye devam edeceğiz."

Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar Rasool Al Hamadani de yeni kurulan ortaklık hükümetiyle Türkiye ile ilişkilerin daha iyi düzeye çıkarılması gerektiğini belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile yaptığı görüşmede ticaret hacminde 20 milyar dolar seviyesini hedeflediklerini kaydeden Hamadani, bunun gerçekleşmesi için Türk hükümetinin Irak halkına tatmin edecek mesajlar vermesi gerektiğini dile getirdi.

4 YENİ SINIR KAPISI AÇILACAK

Bakan Canikli, konuşmaların ardından gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Habur sınır kapısının modernizasyonunun ne zaman gerçekleştirileceğine ilişkin soru üzerine Canikli, şunları söyledi:

"Irak'la Türkiye arasında bir Habur gümrük kapımız var. Hem bu kapının modernize edilmesi, hem de yeni hudut kapıları ilave edilmesine yönelik görüşmeler uzun zamandır devam ediyor. En son, yeni kapıların açılması ve bunların müzakerelerinin de valilerce yürütülmesi hususunda mutabakata varıldı. Şu anda 4 hudut kapısıyla ilgili olarak, açılması noktasında karar verildi. Bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Hem kapasitenin geliştirilmesi, hem de yeni kapıların açılması noktasında sıkıntı gözükmüyor. Hatta bir kısımının proje çalışmaları devam ediyor. Bu noktada, ticaret hacmimiz gelişme imkanı bulacaktır."