BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,70
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Alman vekillere büyük şok! İzin verilmedi

Türkiye ve Almanya arasında FETÖ'cülerin ihraç edilmemesiyle başlayan gerginlik sürüyor. Türkiye, İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine izin vermedi. Merkel'den son dakika açıklama geldi.

Abone ol

Alman haber ajansı dpa, Türkiye'nin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillere izin vermediğini duyurdu.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert ise vekillerin İncirlik'i ziyaret etmemesinin kabul edilemez olduğunu belirtirken, İncirlik'ten çekilmek için alternatif lokasyonlarla ilgileneceklerini söyledi. Almanya Başbakanı Merkel'den de benzer bir açıklama geldi. Merkel, "Ürdün seçeneklerden biri" dedi.

İZİN VERLMEME NEDENİ NE?

Diplomatik kaynaklar, Alman milletvekillerinin İncirlik'teki askeri üsse ziyaret talebinin "bu süreçte uygun görülmediğini" ifade etti.      
Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert ise Almanya'nın alternatif bölgelerle ilgileneceğini söyledi.  Seibert, Türkiye'nin izin vermemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

İNCİRLİKTEN ÇEKİLME PLANLANIYOR

Alman Spiegel Online sitesi ise Alman ordusunun 'somut bir şekilde' İncirlik'ten çekilmeyi planladığını yazdı. Haberde, Türkiye'nin Alman vekillere izin vermemesi üzerine Alman makamlarının ilk kez somut bir şekilde Türkiye'den çekilmeyi planladıkları öne sürüldü. Almanya'nın önümüzdeki iki hafta İncirlik yerine alternatif olabilecek askeri üsleri inceleyeceği ifade edildi. Almanya'nın İncirlik yerine düşündüğü alternatifler arasında Ürdün, Kuveyt ve Kıbrıs yer aldığı iddia ediliyor. Öte yandan, Reuters'a bilgi veren bir Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, 'en iyi teklifi' Ürdün'ün verdiğini belirtti.

MERKEL'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Almanya Başbakanı Merkel'den de 'İncirlik' açıklaması geldi. Reuters'ın haberine göre Merkel, "Alman askerleri için İncirlik dışındaki alternatifleri değerlendirmek zorudayız, Ürdün seçeneklerden biri" dedi.

Almanya, 2 Haziran 2016'da Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak nitelemişti, Türkiye bunun karşılığında Alman vekillerinin İncirlik'teki askerleri ziyaret etmesine izin vermemişti. Almanya'nın İncirlik Üssü'nde yaklaşık 260 askeri bulunuyor.

ZİYARET SALI GÜNÜ İÇİN PLANLANMIŞTI

Federal Meclis Savunma Komsiyonu Başkanı Wolfgang Hellmich ve komisyon üyelerinden oluşan bir heyet, DEAŞ'a karşı mücadeledeki mevcut duruma ilişkin bilgi almak ve Alman askerlerinin çalışma koşullarıyla ilgili gözlemlerde bulunmak üzere İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek için bir süre önce Türk hükümetinden izin talebinde bulunmuştu. Ziyaretin 16 Mayıs Salı günü gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak Türk hükümetinin söz konusu ziyaret için izin vermediği ifade edildi.