BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,03
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den ABD'ye rest! F-35'ler verilmezse...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'nin Türkiye'ye satacağı F-35'lerle ilgili bir son dakika açıklaması yaptı. Çavuşoğlu, 4 Haziran’da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yapacağı kritik görüşme öncesinde Menbiç’ten YPG’nin çekilmesi sürecine ilişkin önemli bilgiler verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD F-35'leri vermezse biz de ihtiyacımızı başka yerden karşılarız açıklamasında bulundu. Almanya’da Solingen katliamının 25. Anma törenlerine katılan Bakan Çavuşoğlu, Ankara’ya dönüşte beraberindeki gazetecilere Türkiye-ABD ilişkilerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Washington’da yapılacak görüşmelerin ardından YPG’nin Menbiç’ten çekilmesine ilişkin yol haritasını Pompeo ile birlikte kamuoyuna açıklayacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Bu yol haritasında somut adımlar var ve bunlar somut bir takvime bağlı. Somut adım: YPG buradan çıkarılacak. YPG'nin yerine yönetimde ve güvenlik kuvvetlerinde kimler yer alacak bunu da Türkiye ve ABD birlikte kararlaştıracaklar. ‘Yarısını sen, yarısını ben belirleyeyim’ diyebilirler. Hazırlık toplantısı ve uygulama safhası var. Uygulama safhası da öyle aylar filan değil,” dedi.

YPG ÇEKİLDİKTEN SONRA TEDBİRLERİ BİZ ALACAĞIZ: YPG’nin Menbiç’ten çekilmesine Türkiye’nin nezaret edeceğini ve bu süreci yerinde denetleyeceğini aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“YPG çekildikten sonra güvenliği ile ilgili tedbirleri biz alacağız; boşluk oluşmasın ve başka terör örgütleri girmesin diye. Burada kriter, buranın demografik yapısı. Yüzde 90'dan fazla Arapların yaşadığı bir bölge. Kürtler yüzde 2 ise yönetimde de yüzde 2'den fazla olmaz. Menbiç modelini başarıyla uyguladıktan sonra Suriye'nin kuzeyinin istikrara kavuşturulması için de bu adımların atılması. Menbiç modeli daha sonrası için de bir model olacak. Başka şehirlere de gideceğiz, örneğin Rakka. Aynı şekilde Kobani. Nüfusu ağırlıklı Kürt ise yönetimin de Kürtler'den oluşması doğal. PKK, Kürtleri de sürgüne gönderdi. O Kürtlerin geri dönmesi lazım.”

Bakan, Menbiç için atılacak bu adımın Türkiye-ABD arasındaki gerginliği bir nebze de olsun azaltacağını ve bundan sonra atılacak bazı başka adımların da temelini oluşturacağını bildirdi.

“Benim edindiğim izlenim, Kandil ve PKK bağlantılı olanları buradan çıkarmak istiyor. YPG ile Kandil arasında bağı koparmak istiyor. YPG ayrılacak nereye gidecek. Çöllere mi gidecek? Ne kadarına silah bıraktırıp normal hayata döndürecekler, bunların detayı önemli. İstihbarat, asker bunların detayını görüşüyorlar. Daha önce bir heyet geldi bizimkilerle görüştüler. Genelkurmay başkanlarımız bir araya geldiler. Uygulama safhasını gözetecekler.

BÜYÜKELÇİMİZ ABD’YE DÖNECEK: Dışişleri Bakanı, ABD’nin İsrail’deki elçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasının ardından Türkiye’nin istişarelerde bulunmak üzere çağırdığı ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın da 4 Haziran görüşmesi öncesi görevinin başına döneceğini açıkladı. Büyükelçi Kılıç’ın bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini aktaran Çavuşoğlu, “Benim ziyaretimde büyükelçinin orada olması önemli. Bir an önce gidip de 4 Haziran görüşmesine dönük hazırlıkları yapması önemli,” dedi.

F-35 TESLİMİNDE ENGEL GÖRMÜYORUM: Çavuşoğlu, son dönemde ABD Kongresi’nde Papaz Brunson’un tutukluğunun devam etmesi ve Rusya’dan alınmakta olan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslim edilmesini engelleme girişimlerine ilişkin soruları da yanıtladı.

Bu uçakların teslimi konusunda “Benim şahsen bir endişem yok” diyen, Çavuşoğlu, “Çünkü bu, paraları ödenmiş, kapsamlı bir anlaşma. İçinde parça üretimi de var. Bugüne kadar taksitlerimizi ödemişiz. Bu anlaşma, S-400 veya başka bir konuya bağlı değil. ‘Benim canım sıkıldı, oynamıyorum’ diyeceği bir anlaşma da değil. Hukuki yükümlülükleri de var,” bilgisini verdi.

F-35’DE SON SÖZ ABD YÖNETİMİNDE: Bakan Çavuşoğlu, şu ana kadar ABD hükümetinden “vermiyoruz” gibi bir baskının gelmediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Biz NATO üyesiyiz, önemli bir üyesiyiz. Tüm bu alımlarımızı da müttefiklerimizden yapmak isteriz. Müttefiklerimiz de keyfi engeller çıkarmamalı. Savsaklamamalı. İhtiyacım varsa bir yerden karşılayamazsam mutlaka acil ihtiyacımı bir yerden karşılarım. Ama ben bir engel, problem çıkacağını düşünmüyorum. Kongrenin aldığı bazı yaptırım kararlarında, büyük bir bölümünde yönetime bir yetki payı bırakıyor. Sadece Rusya'ya yaptırım konusundan yetki hakkı bırakmadı. Ama büyük çoğunluğunda son kararı yönetim veriyor.”