BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.493,22

Türkiye'de Hizmet Sektörü Nereye Gidiyor

Ülkemizde son dönemlerde hizmet sektörüne yeme içme, eğlence mekanlarına rağbet il bazında sürekli gelişim göstermekte ve bu sektöre güçlü markalar, güçlü yatırımcılar her geçen gün daha da önem göstermektedir. Markalaşmanın ve büyümenin beraberinde geti

Pardon Kahveyi unutmuşum!

Dostlarınızla ya da bir iş gereği keyifli bir akşam yemeği yediniz, sohbet ettiniz, servisinize de özen gösterildi, boşlarınız, masa takibiniz, temizliğiniz, sunumunuz, yiyecek içeceğin lezzeti bulunduğunuz mekanın atmosferi her şey ortalamanın üzerinde anlayacağınız her şeye tam iyi diyecekken hesabı ödeme vakti gelmişken bir kahve içelim yavaştan da kalkalım diye düşündünüz.  Hesabı istediniz, kahveleri söylediniz. Sadeydi şekerli derken beklemeye koyuldunuz sonra bir uyarı yaptınız” kahve söylemiştik” sonra ikinci uyarı, beklerken artık mırıldanmalara başladınız “kahveler Yemen’den mi geliyor acaba” neyse biz en iyisi hesabı ödeyelim de keyfimiz kaçmadan kalkalım dediniz. Size bakan servis elemanının “ayy pardon efendim unutmuşum benim hatam ya da ben arkadaşlara söylemiştim” gibi ifadelerine karşılık “olsun önemli değil, sağlık olsun” diyebilirsiniz, kızabilirsiniz gibi birçok şekilde tepki verebilirsiniz ama sonuç itibari ile ilk izlenim ve son izlenimin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliriz. Bir mekanın, bir markanın hizmet ve serviste bütünlük göstermesi, ekip uyumu, kullanılan ürünlerin kalitesi ve fiyat dengesi, güvenilirliği gibi bir çok etken o markayı, o mekanı tekrar tercih etmenize, eşinize, dostunuza, tanıdıklarınıza iyi ya da kötü yönde önermenize sebep olur.

  

Servis ve Hizmet,  Hassasiyetleri Sunmak ve Yaşatmaktır

Sonuç itibari ile hizmet sektörü hataya açık bir sektördür, bir takımın 89 dakika iyi performans ve mücadele gösterdikten sonra 90. dakika da yediği golle maçı kaybetmesi gibidir bazen.

Hizmet sektörü; yeme, içme,  dinlenme, konaklama, seyahat gibi birçok farklı faaliyet gurubunda mazeret değil iş üretmelidir ve o kurumu tercih eden tüketiciyi hizmet kalitesinde ikna ve memnun edici çözümler sunmalıdır. Keyif amacıyla uğranılan, tercih edilen bir mekandan mutsuz ayrılmak kimsenin hoşuna gitmez. Servis ve hizmetinden memnun kalınmayan bir yer o markanın imajını zedeler, müşteri kaybı ve olumsuz reklamına sebep teşkil eder.

      

Franchisingler Açılıyor ama Nasıl?

Ülkemizde son dönemlerde hizmet sektörüne yeme içme, eğlence mekanlarına rağbet il bazında sürekli gelişim göstermekte ve bu sektöre güçlü markalar, güçlü yatırımcılar her geçen gün daha da önem göstermektedir.  Markalaşmanın ve büyümenin beraberinde getirdiği sorumluluklar,  Franchising verdiğiniz şubeler, hizmet standartlarınız gibi birçok etken olumlu ya da olumsuz markanızın ismini etkilemektedir.

Bilinçli Tüketici Geliştirir

“Bunlar ilk açıldıklarında böyle değildiler ne hale geldiler  

Tabi parayı buldular “

Toplum arasında çok sık duyduğumuz bu ifadeler okuyucularımızdan gelen görüş, öneri ve şikayetler böyle bir yazı yazma gereğini hissettirdi, hatta en son Antalya ziyaretimde de bu şehirde ki bir çok mekana girdim çıktım, Antalya’da hızlı bir gelişim var. Cafe&Bar, yeme içme mekanları Antalya şehir hayatına renk getirmiş, Bu sektörün güçlü markaları şehrin önemli lokasyonlarında, alış veriş merkezlerinde yerlerini birer birer almışlar.

Benim şehir yaşamında şahsım adına tercih ettiğim mekanlardan biride “Herkesin buluşma noktası sloganıyla” bu yolda kendini ispatlamış bir hizmet markası olan Midpoint’tir. Hizmet sektörünün olmazsa olmaz en önemli kaynağı insandır. Başarılı bir yönetici ve ekibinin bir markaya bakışınızı değiştirebileceğinizi ben bizzat yaşayarak bir kez daha anladım.  Yine sektörün bilinen markalarından Big Chefs’i bir türlü sevememiştim.  Mönülerin de Adana yöresinin bıcı bıcı tatlısını Hatay’ın yöresel tatlısı diye ifade etmelerini de eleştirmiştim. Bir tatlı deyip geçmeyelim, hassasiyet gösterilmesi geren bir husus çünkü Bıcı bıcı Adanalıların gururu olmuş yöresel bir tat olarak karşımıza çıkarken Hatay da ise Haytalı olarak bilinir.

  

Antalya Big Chefs’in  Amiral Gemisi Olmuş Bravo

Sezar’ın Hakkı Sezar’a      

Lokasyonuyla, mimarisiyle, dekorasyonuyla her şeyden de önemlisi Ertuğrul Taşkın ve ekibiyle bu ziyaretimin en iyisi olmayı hak ettiler. Antalya Big Chefs’in işletme  müdürü Ertuğrul Taşkın ile bizzat tanıştım, kendisini ve ekibini tebrik ettim ve bir markaya bakışımı olumlu yönde nasıl değiştirdiklerini ifade ettim. Franchising olduklarını öğrendikten sonra Antalya Big Chefs’in işletme sahipleri Akın ve Alp Pasinler’e de Big Chefs markasının teşekkür etmesi gerektiğini düşündüm. Markaları gerçekten emin ellerde.   Keşke her marka bu şekilde iyi temsil edile bilse. Ertuğrul Taşkın ile hizmet sektörüne dair keyifli bir sohbet ettik.

 

Türkiye de Gelişim Açık

“Türkiye’deki bütün lokantalar dahil yiyecek içecek gelirimiz 6.5 milyar Dolar iken Alper Bey, New York’un yiyecek içecek geliri 21 milyar dolar, sadece Barcelona’da ise 10 milyar dolar. Dünyada ki en gelişime açık sektörlerden biri oldu sektörümüz. Ülkemizin önde gelen Doğuş Gurubu, Zorlu Gurubu Sabancı gibi firmalarında bu sektöre yatırım yapması ülkemizde de yiyecek içecek mekanlarının önemini artıracaktır. Rekabette doğru ürün, doğru servis mutlaka kazanacaktır”.

   

Ertuğrul Taşkın; Hilside, Fuga, İber Otellerindeki otelcilik deneyimlerinden sonra Antalya The House ve SushiCo açılışlarının ardından dişiyle tırnağıyla kalpten bir emek, özveri ve hassasiyetle Antalya Big Chefs’i n açılışından beri yöneticiliğini yapıyormuş ve benim için en büyük madalya yapmış olduğumuz servisten misafirimizin memnun kalması” diye duygularını ifade ediyor. Bende Ertuğrul Taşkın’a hizmet sektörüne Antalya gibi turizmin can damarı gibi bir şehirde layıkıyla sahip çıktıkları için teşekkür ederek bu deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim ve bir daha ki Antalya ziyaretimde kendilerini mutlaka tekrar ziyaret edeceğimi ve tavsiye edeceğimi söyleyerek havalimanına doğru yola koyuldum.  

Tatil Tadında Kalın