BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,46
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de ekmek israfı rekor çekti

Günde 5 milyon ekmek çöpe gidiyor!

Abone ol

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Şu anda gündemimizde ekmeğin fiyatı yok" dedi.

Balcı, bölge ziyaretleri kapsamında geldiği Şanlıurfa'da yaptığı açıklamada, ekmek fiyatlarının son yıllarda ülke genelinde fazla değişkenlik göstermediğini ifade etti. Federasyon olarak sektörde çeşitli çalışmalarda bulunduklarını anlatan Balcı, ekmek fiyatlarına da değindi.

Türkiye'nin ekmeği, kilogram fiyatını ortalama 2 buçuk liradan tükettiğini aktaran Balcı, şunları kaydetti: ''Çok zorunlu olmadıktan sonra ekmek fiyatlarının değişmesi söz konusu değil. Şu anda gündemimizde ekmeğin fiyatı yok, sektörle ilgili iyileştirmeyi daha nereye kadar taşıyabiliriz, sorunları nasıl çözebiliriz o var. Ekmek fiyatı, bizim gündemimizde federasyon olarak üçüncü planda kalmıştır. Birinci planda sağlıklı ve hijyenik bir ortamda ekmeği üretmek, ikinci planda kaliteli üretmek geliyor daha sonra fiyatı söz konusudur. Esnafımız da son noktaya kadar ciddi özveri gösteriyor ama bir noktadan sonra zam zorunluluk olunca onu halkımız da makul karşılıyor. 2 - 3 yıl gibi bir sürede değişmeyen fiyatlara zaman zaman zam yapılıyor. Ama şu anda ekmek fiyatlarına ilişkin zam gündemimizde yok.''

GÜNDE 5 MİLYON EKMEK ÇÖPE GİDİYOR

Ekmek israfına da değinen Balcı, bir süre önce ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' projesini başlattıklarını hatırlatarak, projenin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, TESK, TOBB ve bazı özel kuruluşlarca da desteklendiğini söyledi.

Balcı, şöyle devam etti: ''Ekmek israfına ilişkin yurt genelinde çeşitli araştırmalar yaptık. Türkiye'de günde 5 milyon ekmek çöpe gidiyor. Elde ettiğimiz sonuçlarda, tüketici olan halkın yaptığı israf kadar da fırınlarda israf ediliyor. Yani bu 5 milyonun yüzde 50'si de fırınlarda gerçekleşen israftır. Bunun da ana sebebi fırın enflasyonundan kaynaklanıyor. Üretici olan esnafımız, belli bir sayıda ekmek üretmek zorunda kalıyor, satılamayınca ekmek israf olarak kalıyor ve atılıyor. Bir kısmı hayvanlara yem olarak verilse de besiciler de ekmeği hayvanlara vermeyi doğru bulmuyor. Ekmeğin yağlanma yaptığından dolayı yem vermeyi tercih ediyorlar. Federasyonumuz bu konuyu işlemeye devam edecektir. Bizim için gerilemeyi veya durdurulmasını sağlarsak, bunu da bir başarı olarak kabul ediyoruz.'' Perakende satış yerlerine ilişkin yeni bir yönetmenliğin de hazırlandığını anımsatan Balcı, halk sağlığı açısından büyük önem taşıyan yönetmenliğin seçim yoğunluğundan dolayı seçim sonrasına kaldığını kaydetti.