BIST 9.506
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.491,52
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de bir ilkTürkiye'de bir ilk ! Antalya Modeli

Türkiye'de bir ilk yaşandı. Antalya'da Dev Proje için sandığa gidildi. Halk yüzde 98 'evet' dedi.

Abone ol

Türkiye’de bir İlk

Raylı Demokrasi

Projeler Referanduma Gidecek

Türkiye ilginç bir referanduma sahne oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 200 Milyon lira tutan raylı sistem yatırımını halka sordu. Antalyalılar haftasonu sandığa gitti. 20 mahalle oy kullandı.Halk ‘evet’ deyince Raylı Sistemin önü açıldı

Muratpaşa, Kepez ve Aksu ilçelerine bağlı mahallelerde yapılan oylamaya 8 bin 77 kişi katıldı. Yapılan sayımda 18 oy geçersiz sayıldı. Geçerli oyların 8 bin 631’i Raylı sisteme evet derken 128 oy hayır çıktı. Raylı Sistem istiyoruz diyenlerin oranı yüzde 98,34 oldu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “ Gerçekten Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz.  Çağdaş şehirlerde, gelişmiş ülkelerin şehirlerinde birçok büyük proje halka sorulur. Halkın vereceği karara göre yerel yönetimler yol haritasını çizer. Bizde bugün bunu yapıyoruz. Antalya’nın en önemli projelerinden bir tanesi Meydan son duraktan Havalimanı, Aksu, EXPO raylı sistem hattını yapalım mı? Yapmayalım mı? diye vatandaşlarımıza soruyoruz. Yaklaşık 200 milyon TL yatırım maliyeti olan bir projedir. Bu noktada halkımızın göstermiş olduğu ilgiden memnunuz, iyi bir katılım var. Burada önemli olan halkımızın demokrasiye katılımcı yönetime olan hassasiyetini bu vesile ile görmüş olacağız”

Antalya’nın Türkiye’de demokrasi ne zaman bir duraksamaya uğrasa hassasiyetlerin en yükseğini gösteren bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Türel, şöyle konuştu: “Demokrasinin duraksadığı dönemlerden sonra yeniden aldığı tarihler hep Antalya’da olur. O yüzden  Antalyalıların katılımcı yönetimi destekleyen, demokrasiye olan hassasiyetini bu yaklaşımları büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sandıklar açıldıktan sonra halkımızı raylı sisteme evet diyorsa biz halkımızın hizmetindeyiz. Gerekeni yapacağız. Bizim bir prensibimiz var. Bir projeye başlıyor iken bitiş tarihini ilan ederiz. Halkımızı evet raylı sistemi istiyoruz dediği takdirde 23 Nisan 2016 tarihinde raylı sistem Antalya’mıza hayırlı olsun. Özellikle Cumhurbaşkanımızın bu projeye desteğinden dolayı  kendilerine teşekkür ederim. Aynı zamanda Dış İşleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, EXPO Yönetim Kurulu Başkanı ve Tarım Bakanımız Mehdi Eker’in desteklerini teşekkür ile ifade etmek istiyorum. Kendilerinin çok desteği oldu. Bizde çalışarak bu desteğin karşılığını yerine getirmek getiriyoruz.”

Büyük Projeleri Halka Soracağız

Seçimlerde halka verdiği sözleri hep yerine getirdiğine dikkat çeken Menderes Türel, “Bundan sonra hangi büyük proje olursa olsun halkımıza soracağız. Halkımızın kanaatini aldıktan sonra o proje ile ilgili gerekeni yapacağız. Halkımız bu büyük projeleri bize yap diyorsa yapacağız. Ama eğer o projeyi istemezse halkın isteyeceği diğer projelerle meşgul olacağız. Halkımıza hizmet etme noktasında gerekeni yapacağız. Aynı zamanda halkını yönetime katılması, katılımcı yönetim adına bu referandum başarılı bir örnek olacaktır. Halkımız beş senede sandık başına gidip bir demokratik sorumluluk yerine getiriyor ama beş sene boyunca da Antalya’ya yapılmış olan projelerle ilgili kanaatini alma meselesinde bu günü kadar bir hassasiyet gösterilmiyordu biz bundan sonra bu hassasiyeti göstereceğiz” diye konuştu.

Türel, “Bugün yapılan resmi nitelikte ilk halk oylamasıdır. Bir seçimde nasıl oy kullanılıyorsa tamamen o şartlarda oy kullanma işlemi yapılıyor. Vatandaşlar seçim kurulundan temin edilen listelerle kimliklerini ibraz etmek suretiyle oy kullanabiliyorlar. Damgalı oy zarflarını gizli oy kullanma kabininde yerine getiriyor. Antalya’da günlük yaklaşık 50 bin kişi mevcut 11 kilometrelik raylı sistem hattından faydalanıyor. 16 kilometre daha eklemeye çalışıyoruz. Halk uygun görürse ekleyeceğiz. İlk yapılan raylı sistem projesinde bazı kesimler sıkıntı çekmiş olabilir. Her ilkin bir takım sıkıntıları olur. Bir nimet külfet ilişkisi olacaktır. Raysı sistem devreye girdikten sonra nasıl önemli bir proje olduğu halk tarafından çok iyi anlaşıldı. Antalya da raylı sisteme karşı büyük bir ilgi var” dedi.