BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.430,05
HABER /  GÜNCEL

'Türkiye yine yaparsa' ABD'nin korkusu meğer buymuş

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, bugünkü yazısında Türkiye'nin Afrin sonrası sıraya koyduğu Menbiç'te ABD ile çatışma ihtimalini yazdı.

Abone ol

ABD ile yaşanan Menbiç krizini köşesinde ele alan Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, "ABD Türkiye 'bildirim esaslı' operasyon yapar mı diye korkuyor" diye yazdı. Türkiye, ABD himayesindeki PKK/YPG militanlarını Menbiç’te ya da Fırat’ın doğu kısmında vuracak olursa, ABD’nin tepkisi ne olacak?

Kritik soru Afrin operasyonuyla birlikte gündemdeki yerini koruyor. Merak edilen konuyla ilgili "ABD ‘Türkiye bunu yine yaparsa’ diye korkuyor" başlıklı yazısında Acet ilginç bir ayrıntı aktardı.

(...)Geçen hafta bu meseleleri konuştuğumuz bir güvenlik kaynağını, “Herhalde Washington ile ortak bir zemin yakalanmadan ABD himayesindeki PKK/YPG unsurları hedef alınmaz değil mi” diye şöyle bir yokladım. Kaynağım, “Uzlaşma arayışı olur ama, olmadığı takdirde illa ki sessiz kalınır diyemeyiz” deyip şu cümleyi sarf etti.

“Harekat planlamasını yapar, ABD’lilere bir saat önce “şu, şu bölgelerdeki varlıklarınızı uzaklaştırın, buraları vuracağız” denir ve harekete geçilir.”

KARAÇOK’TA BU YAPILMIŞTI: Bu cümle, afaki bir fikir egzersizinden ibaret değil. Bunun bir örneğini geçen yılın 23 Nisan gecesi yaşamıştık. Ankara’da planlamalar gizlice yapıldı, 45 kadar F-16 uçağı havalanmadan bir saat önce ABD makamlarından ilgili koordinatlardaki varlıklarını çekmeleri istendi ve Sincar/Karaçok bölgesindeki PKK/YPG hedefleri etkili bir şekilde vuruldu.

İşte, ABD’nin en büyük endişesi bu türden ‘bildirim esaslı’ operasyonların tekrarlanması. Gelinen nokta itibarıyla Türkiye’nin gözünü karartarak Afrin harekatına başlamış olması bu korkuyu tetiklemiş durumda."

Mehmet Acet'in yazısının tamamı

ABD'den kritik ziyaret! Sözcü Kalın görüştü neler konuşuldu?

Bekir Bozdağ'dan ABD'ye Menbiç yanıtı

Türkiye Menbiç'e saldırırsa sorusu! Pentagon'dan kritik yanıt