BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.420,94
HABER /  GÜNCEL

Türkiye yeniden AB aile fotoğrafında!

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın katıldığı AB Bakanları toplantısı Türkiye için çok olumlu mesajlar verildi

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İrlanda’nın AB Dönem Başkanlığı’nda düzenlenen AB Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na katıldı.

Bakan Bağış, Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dönem Başkanlığı’ndaki toplantılara katılmama kararının ardından altı aylık başkanlığın 1 Ocak 2013 itibarıyla İrlanda’ya geçmesiyle ilk kez bir toplantıya katılmış oldu.

Bağış ve AB’li bakanlar Dublin Kalesi’nde basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından aile fotoğrafı çektirdi.

egemen-bağiş.jpg

Bağış’ın bir görüşme yaptığı Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, zirvenin ardından kameraların karşısına geçerek, "Bugün yaptığımız görüşmeler, üye devletlerin Türkiye ile yeni başlıklar açılması yoluyla katılım müzakerelerini rayına sokmak istediğini gösterdi" dedi.

Ayrıca toplantıdan; tıpkı Avrupa Parlamentosu’ndan olduğu gibi, Türkiye ile müzakerelerde yeni başlık açılması yönünde olumlu sinyal geldi.

AB'DEN TÜRKİYE'YE OLUMLU SİNYAL

AB Bakanları Gayriresmi Toplantısı'ndan Türkiye ile müzakerelerde yeni başlıklar açılması için olumlu sinyal çıktı. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve İrlanda'nın AB Bakanı Lucinda Creighton, Dublin Kalesi'ndeki toplantının ardından basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile müzakerelere ilişkin soru üzerine Creighton, Avrupa ekonomisinin tekrar rayına oturtulmasının önemli olduğunu ancak Avrupa'yı Avrupa yapanın "tek pazar"ın dışında bir değerler bütünü ve mirasın paylaşılması olduğunu kaydetti.

Avrupa'nın farklı gelenekleri ve kendine özgü nitelikleri olan ülkeler bütünü olduğuna işaret eden Creighton, "Belki de bu anlayışı tekrar canlandırmamız gerekiyor. Bu nedenle başkanlık olarak tüm Avrupa'da bir kültürel program yürütüyoruz" dedi.

AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin de pekçok nedenle çok hayati olduğunu vurgulayan Creighton, "Bu elbette uzun bir yol, ama Türkiye'nin reform sürecine devam etmesi ve Avrupa değerleri gündemine sahip olması bizim çıkarımıza. Bu kararlılığı Türkiye tarafından da AB'ye üye ülkelerin bakanlarıyla yaptığımız görüşmelerde de duyduk" diye konuştu.

Türkiye ile ilişkilerde bazı sorunlar ve engellerin var olduğunu belirten Creighton, "İrlanda dönem başkanlığında Türkiye ile ilerleme kaydetmeyi umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.