BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  GÜNCEL

Türkiye ve Rusya anlaşmaya vardı! Suriye...

Yıllardır savaşın devam ettiği Suriye'de ateşkes için bir son dakika gelişmesi yaşandı. Türkiye ve Rusya Suriye'de genel ateşkes konusunda anlaşmaya vardı.

Abone ol

Türkiye ile Rusya, Suriye'de taraflara sunacakları genel ateşkes planı önerisinde anlaştı.

Suriye'de ateşkes sürecinde önemli bir gelişme yaşandı. Dün Ankara'da kritik bir toplantı gerçekleşmiş Türkiye, Rusya ve Suriyeli muhalifler aynı masaya oturmuştu.

GENEL ATEŞ İÇİN ANLAŞTILAR

Anadolu Ajansı'nın kaynaklarından aktardığı bilgiye göre, Türkiye ile Rusya, Halep kent merkezinin doğusunda ilan edilen ateşkes ve yerel nüfusun tahliyesinden sonra, ateşkesin ülke genelinde yaygınlaştırılması için taraflara önerecekleri bir plan üzerinde mutabık kaldı.

PLAN TÜM BÖLGELERDE UYGULANACAK

Planın, Beşşar Esad rejimi ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların muhaliflerle çatıştığı tüm bölgelerde uygulanması hedefleniyor.

BU GECE YARISI YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Ankara ve Moskova, mutabakat çerçevesinde, ateşkesin çatışan taraflar arasında bu gece yarısı yürürlüğe girmesi için çaba gösterecek.

TERÖR ÖRGÜTLERİ KAPSAM DIŞINDA

Ancak terör örgütleri, ateşkesin kapsamı dışında tutulacak.

ASTANA'DA SİYASİ MÜZAKERELER BAŞLAYACAK

Ateşkesin başarılı olması durumunda rejim ve muhalifler, Türkiye ile Rusya öncülüğünde, Astana'da siyasi müzakerelere başlayacak.
İki ülke sürecin garantörlüğünü yaparak, müzakere sürecine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 nolu kararında öngörülen siyasi geçiş süreci çerçevesinde katkı sunmayı amaçlıyor.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Moskova ve Ankara'nın Ocak ayı ortasında Astana'da düzenlenmesi planlanan Suriye konulu görüşmelerin konuları üzerine diyaloğa devam ettiklerini bildirdi.

DİYALOG MODELLERİNİ GÖRÜŞÜYORUZ

Peskov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Gerçekten, Türk meslektaşlarımızla sürekli temas içerisindeyiz ve Astana'da gerçekleşecek toplantıdaki çeşitli diyalog modellerini görüşüyoruz. Tüm bunlar Suriye krizinin siyasi çözümü rayında yürütülüyor" dedi.

PUTİN VE ERDOĞAN ANLAŞTI

Daha önce Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye'de çatışan taraflara Astana'da barış görüşmelerine devam etmeyi teklif etme konusunda anlaştığını belirtti. Bu teklifi Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev de onayladı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Reuters'ın haberine göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, biri siyasi çözüm, diğeriyse ateşkes olmak üzere iki konuda anlaşma sağlandığını ve kısa süre içinde uygulamaya geçilebileceğini belirtti.

 Bakan Çavuşoğlu, Suriye'de kalıcı atşkes ve siyasi çözüme yakınız. Terör örgütleri Suriye'de ateşkesin dışında tutulacak. Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ ve YPG ile mücadelesi sürecek." dedi.

"PYD OLMAYACAK"

İHA'nın haberine Çavuşoğlu, "PYD, Astana'daki görüşmede olmayacak. Bu süreçte olmaması BM Güvenlik Konseyi'nin kararıdır" dedi.

Ateşkesi tüm Suriye geneline yaymak istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye konusundaki duruşunun değişmediğini ve siyasi çözümün en iyi seçenek olduğunu yineledi.