BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,14
ALTIN 2.295,47
HABER /  GÜNCEL

Türkiye uzun menzilli füze alıyor!

Türkiye, uzun menzilli füze için harekete geçti. 100 kilometre menzilli füzeler için yapılan ihaleyi Çin kazandı.

Abone ol
Uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi projesi ihalesi sonuçlandı. İhale kapsamında füze ve sistemlerinin, Çinli CPMIEC kuruluşu ile Türkiye'de ortak üretilmesi amacıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

Uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde, Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC firması ile sözleşme görüşmelerine başlanacak.
 
Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi, gündeminde yer alan konularda karar verdi.
 
Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamaya göre, uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi projesi kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC kuruluşu ile değerlendirmeye esas teklif bedeli üzerinden, sistemlerin ve füzelerinin Türkiye'de ortak üretilmesi amacıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.
 
Uzun zamandır devam eden süreçte en düşük teklifi Çinli firmanın verdiği konuşuluyordu. İhalenin bu şekilde sonuçlanmasında, fiyat kadar, füze ve sistemlerinin Türkiye’de ortak şekilde üretilecek olmasının da etkili olduğu kaydediliyor.
 
Ayrıca ihalenin bedelinin 3 milyar dolar seviyelerine kadar indiği, sistemin 2’li ve 6’lı bataryalar halinde konuşlandırılabildiği; 20 metre irtifa ve 100 km menzile sahip olduğu ifade edildi.
 
Ayrıca alınan diğer iki önemli karar da şöyle: 
 
— Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla TUSAŞ ile HÜRKUŞ uçaklarının seri üretimi için sözleşme görüşmelerine başlanması.
 
— MİLGEM Projesi kapsamında 3 Ocak 2013 tarihli Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında alınan kararın iptal edilmesi. Bu çerçevede 3'üncü ve 4'üncü gemilerin İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilmesi ve ihalenin kalan 4 gemi için tekrar edilmesi.
 
TOPLANTI 3 SAAT SÜRDÜ 

Yaklaşık 3 saat süren Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısına, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ve diğer yetkililer katıldı.