BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.509,29
HABER /  POLİTİKA

Türkiye Suriye'ye girecek mi sınırda hazırlık!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk askerinin Suriye'ye gireceğine ilişkin iddialara karşılık "Türkiye'yi maceraya sürüklemeyiz." dedi. Buna karşılık Suriye sınırındaki Kilis'e askeri araç sevkiyatı yapıldı.

Abone ol

Başbakan Davutoğlu, yeni meclisteki ilk grup toplantısında, Suriye sınırındaki gelişmeler kapsamında son günlerde sıkça dillendirilen 'Türkiye Suriye'ye girecek mi?' sorusuna cevaben açıklamalarda bulundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan ise olası bir müdahaleye itiraz geldi.

"TÜRKİYE'Yİ 'OLDU BİTTİ'YE GETİRMEYİZ"
Davutoğlu, "Aldığımız tedbirler bakımından spekülasyonlar yapıyor. Kimse merak etmesin. Biz Türkiye'yi maceraya sürüklemeyiz. 'Oldu-bitti'ye getirmeyiz" diyerek herhangi bir operasyon için 'yeşil ışık' yakmazken, bir yandan da "Bölgesel dengeleri bozacak gelişmeler karşısında kayıtsız kalamayız. Geçmişte olduğu gibi cevabını veririz. Her türlü senaryoya hazırız. En kötü olabilecek senaryoya da hazırız" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ?
Muhalefet olası bir Suriye müdahalesine karşı çıkıyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu flaş açıklamalar yaptı ve şunlaır söyledi;

"Geçici hükümetin Başbakanı olan Sayın Davutoğlu'na yine seslenmek istiyorum; senin adına başkaları konuşmamalı. Suriye konusunda önce sen konuşmalısın, sen konuşacaksın ki senin Başbakan olduğunun farkına varalım biz. Senin yerine başkaları konuşuyor ve sen sesini kesiyorsun ve sen susuyorsun, bunlar doğru değil. 'Suriye'ye gireceğiz.' Niye gireceğiz Suriye'ye? Hangi gerekçe ile gireceğiz? Akan kan yetmedi mi? Şimdi sıra Mehmetçiğin kanına mı geldi? Yazık, günah değil mi bu ülkeye? Ramazan ayı orada kan akıyor. Sizin yanlış politikalarınız nedeniyle, terör örgütleri bizim komşumuz oldu?"

DAVUTOĞLU 'MACERA YOK' DEDİ, SINIRA SEVKİYAT GİTTİ
Başbakan Davutoğlu'nun herhangi bir operasyona ilişkin 'Türkiye'nin mceraya atılmayacağı' açıklamalarına karşın, Suriye sınırındaki Kilis'e askeri araç sevkiyatı yapılması 'askeri operasyon başlıyor mu?' sorusunu akıllara getirdi.

5. Zırhlı Tugay Komutanlığından çıkış yapan 32 tank, zırhlı personel taşıyıcılar ve askeri personeli taşıyan otobüsler, güvenlik önlemi altında Kilis'e hareket etti.

Tank ve diğer askeri araçlar, Suriye sınırındaki Elbeyli ilçesinde belirlenen noktalara konuşlandırılacak.

suriye-sinirina-askeri-sevkiyat.jpg

İşte Davutoğlu'nun o açıklaması:

"SURİYE'DE YAŞANANLARI YAKINDAN İZLİYORUZ"
Bölgesel dengeleri bozacak gelişmeler karşısında kayıtsız kalamayız. Suriye'de yaşananları yakından izliyoruz. Bizim adımızı hiçbir terör örgütüyle kimse yan yana yazamaz. Ama bu iddiaları yapanların terör örgütüyle adları yan yana yazılmıştır. Bu Türkiye'ye yönelik bir saldırıdır. Suriye içinde bir etnik grup zulme uğradığında, Türkiye'de bu etnik gruba yakın hissedenler yardım çağrısında bulunuyor. Biz sadece komşu Suriye halkı görürüz. Yardım isteyen herkese de elimizden geleni yaparız. Kobani'den bir haftada 197 bin sığınmacı geldiğinde etnik kimlik sormadık.

Bu bazen Kürtler, bazen Türkmenler, bazen Araplar. Herkes kendi etnik grubuna dönük çağrı yaparsa, o zaman parçalanma başlar. Biz Suriye’ye dönüp baktığımızda ne Kürt, ne Arap, ne Alevi, ne sunni görürüz. Sadece komşu Suriye halkını görürüz.

"BİZ TÜRKİYE'Yİ MACERAYA SÜRÜKLEMEYİZ"

Hal böyleyken birileri haritayı değiştirmeye kalkarsa, buna açık tutum sergileriz. Hiç kimse ve aziz milletimiz kaygı içinde olmasın. Biz Türkiye’yi 'ne oldu bitti'lere karşı karşıya bırakılmasına izin veririz, ne de maceraya sürükleriz. Geçmişte olduğu gibi cevabını veririz. Etrafımızda bir ateş çemberi var, doğru. Her türlü riskle karşı karşıyayız doğru. Ama allah aşkına, dört yıldır, hatta Irak savaşından sonra 12 yıldır etrafımız ateş çemberi. Bu ateş çemberi İstanbul’u, Muğla’yı, Trabzon’u yakmamışsa, onun arkasında AK Parti’nin erdemli dirayetli yönetimi vardır.

Ekonomi kalkınmaya devam etmişse, huzur devam etmişse, 2010’dan bu yana seçimler demokrasi içinde gerçeklemişse, bunun arkasında AK Parti’nin siyaseti vardır.

"EN KÖTÜ OLABİLECEK SENARYOYA DA HAZIRIZ"

Biz Suriye’deki gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Her türlü senaryoya hazırız. En kötü olabilecek senaryoya da hazırız. Bunun olmaması için daha önceki aşamalarda alınması gereken tedbirlere de hazırız. Aziz milletimiz 7 Haziran’da tercihini yapmıştır. Bunda da hiçbir acelemiz, paniğimiz yok. İlkelerimiz bellidir.

Meclis Başkanı'nı seçeceğiz, hükümetimizi kuracağız, kaldığımız yerden devam edeceğiz. Türkiye akan tarihin öznesi ülke olacak. AK Parti de Türkiye siyasetinin ve dünya siyasetinin öznesi ve öncüsü olmaya devam edecek.