BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.500,23
HABER /  DÜNYA

Türkiye Somali'yi yeniden inşa edecek

Türkiye, çatışma ve silah seslerinin devam ettiği Somali’ye yaptığı yardımları hız kesmeden artırmaya devam ediyor.

Abone ol

Geçtiğimiz yıl Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın Mogadişu’da bulunan havaalanını yenilemesiyle başlayan inşaat çalışmalarına Türk Kızılayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi de (İBB) kalıcı projelerle destek veriyor.

KIZILAY, TÜRKİYE VAKFI VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ KURUYOR

İç savaşta yerle bir olan başkent Mogadişu’da ofisi bulunan Kızılay, çadırlarda hizmet verdiği on binlerce Somalili için kalıcı eserler bırakmaya hazırlanıyor. Hâlihazırda devam eden yetimhane okulu inşaatının yanı sıra şehrin sıfır merkezinde Somali hükümetinin tahsis ettiği arsalar üzerine Somali Türk Vakfı ve Endüstri Meslek Lisesi kurmayı planlıyor.

Yapılması planlanan projeleri yerinde değerlendirmek için Somali’ye gelen Türk Kızılayı Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kendilerine tahsis edilen arsaları inceledi. Akar, ziyaretinde kendisine eşlik eden basın grubuna Somali Türk Vakfı ve Endüstri Meslek Lisesi projeleri hakkında detaylı bilgi verdi. Kızılay Başkanının verdiği bilgiye göre, üzerinde savaş zamanından kalma eski binaların olduğu yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alana inşa edilmesi planlanan eserlerde Selçuklu ve Osmanlı mimarisi esas alınacak.

Türkiye’ye ait görüntüleri yansıtması düşünülen Somali Türk Vakfı’nın bünyesinde bir Türk Hamamı, çeşme ve mescit yer alacak. Aynı alan içinde kurulacak müze, sergi alanı ve konferans salonuyla modern bir külliyeyi andıracak Somali Türk Vakfı’nda ayrıca gelen misafirlerin konaklayabileceği bir misafirhane, restoran ve kütüphane de bulunacak. Somali Türk Vakfı için tahsis edilen alanın hemen karşısında yer alan arsada ise içinde 360 öğrencinin eğitim görebileceği bir Endüstri Meslek Lisesi ve öğrenci yurdu yapılacak.

KURUMLAR HAYIRDA YARIŞIYOR

Somali’de, içinde çeşitli devlet kurumlarıyla birlikte sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu 17 ayrı birim faaliyet gösteriyor. Ortak projelerin de yer aldığı yardım faaliyetlerinde kurumlar yardım için birbiriyle yarışıyor. Sağlık Bakanlığı yardım projesi kapsamında, hemşire ve diğer sağlık personelinin yetiştirileceği bir Sağlık Meslek Lisesi kurmayı planlıyor. TİKA’nın geçtiğimiz günlerde resmi açılışlarını gerçekleştirdiği Türk Kültür Merkezi ve Sivil Havacılık Eğitim Merkezi’nin yanı sıra hükümet binalarının restorasyonu ve şehre yeni binaların yapılması için çalışmalar yürütüyor. İBB ise Kızılay’ın getireceği 77 iş makinesiyle şehrin alt ve üst yapısını tamamen yenilemeyi hedefliyor.