BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  SEÇİM  /  2018 GENEL SEÇİMLERİ

Türkiye seçimi Danimarka, Hollanda, Avustralya oy verme tarihi

TÜRKİYE 24 Haziran genel seçimleri için yurt dışında oy verme işlemi Almanya, Fransa ve Avusturya ile başladı. Sırada Danimarka, Hollanda ve Avustralya ve İngiltere var. İşte oy verme tarihleri;

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışında oy kullanacak seçmenler için oy verme saatlerini 09.00-21.00 olarak belirledi. Temsilciliklerde ve ihtiyaç duyulması halinde diğer yerlerde kurulacak seçim sandıklarında sadece seçmen kütüğüne kayıtlı olan Türk vatandaşları oy kullanabilecek.

Danimarka'daki Türkler 9 Haziran ile 19 Haziran tarihleri arasında oylarını kullanacaklar. Avustralya'daki Türkler 9 Haziran ile 17 Haziran arasında oy verebilecekler. Hollanda'daki Türkler Belçika ve İsveç ile birlikte 15 Haziran'da oy vermeye başlayacaklar. Oy verme için bu ülkelerde son gün 19 Haziran 2018. İngiltere'deki Türk seçmenler ise 16 Haziran'da sandık başına gidecekler. Norveç'te ise 14 Haziran'da başlayacak oy verme işlemi 19 Haziran'da bitecek.

Avusturya - Almanya-Fransa oy verme işlemi : Almanya, Avusturalya ve Fransa'da ilk oy verme işlemi 7 Haziran perşembe günü başlayıp 13 gün sürecek. Danimarka'da oy verme işlemi cumartesi günü başlarken Hollanda'da seçim 15 Haziran tarihinde olacak. Azerbaycan ve Özbekistan'da Türkiye seçimleri için oy verme işlemi 17 Haziran'da başlarken, KKTC'de 16 Haziran'dan itibaren sandık başına gidilecek.

Yurt dışında kullanılan oylar, THY'ye ait uçaklarla Ankara'ya getirilecek. Tüm oy torbaları, ATO Kongre Merkezi'ndeki özel güvenlikli salona götürülerek, burada oy kullanma işleminin sona ermesine kadar muhafaza edilecek. Yurt dışı oyları, 24 Haziran'da saat 17.00'de oy verme işleminin sona ermesinin ardından sayılmaya başlanacak.

Seçimde bazı ülkelerdeki oy kullanma tarih ve süreleri şöyle:

- Almanya, Avusturya, Fransa: 7-19 Haziran (13 gün)
- Danimarka: 9-19 Haziran (11 gün)
- Avustralya: 9-17 Haziran (9 gün)
- Norveç: 14-19 Haziran (6 gün)
- Belçika, Hollanda, İsviçre: 15-19 Haziran (5 gün)
- Birleşik Krallık (İngiltere): 16-19 Haziran (4 gün)
- KKTC, Kanada, Bulgaristan: 16-18 Haziran (3 gün)
- Çin, Rusya, Romanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Lübnan, İsrail, Ukrayna: 16-17 Haziran (2 gün)
- Azerbaycan, Irak, İran, İrlanda, İspanya, Mısır, Malta, Özbekistan, Sırbistan: 17 Haziran (1 gün)"

Almanya-Fransa-Avusturya oy verme yerleri:
Gümrük kapılarında da oy verilebilecek : Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı vatandaşlar oylarını gümrük kapılarında da verebilecek. Gümrük kapılarında da oy verme işlemi 7 Haziran'da başlayacak. Tatil günleri dahil 24 saat süre ile oy kullanılabilecek gümrük kapılarında oy verme işlemi 24 Haziran saat 17.00'de sona erecek.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda oy verme işlemi 30 Haziran Cumartesi günü saat 08.00'de başlayacak ve 8 Temmuz Pazar günü saat 17.00'ye kadar devam edecek. Gümrük kapılarında sadece Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı seçmenler oy kullanabilecek.

Yurt dışındaki vatandaşların oy kullanabileceği gümrük kapıları şöyle: "Sarp Karayolu, Kapıkule Karayolu, İpsala Karayolu, Hamzabeyli Karayolu, Karkamış Karayolu, Cilvegözü Karayolu, Öncüpınar Karayolu, Çobanbey Karayolu, Dereköy Karayolu, Şakirpaşa Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı, Çardak Havalimanı, Hasan Polatkan Havalimanı, Elazığ Havalimanı, Gaziantep Havalimanı, Hatay Havalimanı, Süleyman Demirel Havalimanı, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Erkilet Havalimanı, Konya Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Bodrum-Milas Havalimanı, Samsun Çarşamba Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Zonguldak Çaycuma Havalimanı, Kuşadası Limanı, Ayvalık Limanı, Derince Limanı, Mersin Limanı, Taşucu Limanı ve Samsun Limanı."