BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.301,39
HABER /  GÜNCEL

Türkiye seçime mi gidiyor kulisleri sallayan iddia

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin ardından şimdi de yerel seçimlerin öne alınması gündemde. Kulislerde 2019 martta yapılması gereken yerel seçimlerin önümüzdeki kasım ayında yapılacağı konuşulurken muhalefetten CHP erken seçime sıcak bakıyor.

Abone ol

24 Haziran’daki cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin ardından, henüz hükümet kurulmamışken, siyasi partilerin gündeminde yine bir erken seçim var. Ancak olası bir erken seçim kararı halinde muhalefetin desteğiyle anayasada değişiklik yapılması şart.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın dün katıldığı yayında, gıda fiyatlarındaki artışları anlatırken yaptığı 'yerel seçimlerin erkene, 1 Kasım’a çekilmesinin doğru olacağı' yönündeki açıklaması üzerine de kulislerdeki bu iddia yerini tartışmalara bıraktı.  

CHP: AKP'NİN OYUNUNA GELMEYİZ

CHP’nin Meclis Başkanvekili Yaşar Tüzün’ün annesinin ölümün üzerine başsağlığı ziyaretine gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş öncülüğündeki heyetin de “Yerel seçimlerin erkene, aralık ayına alınması ile ilgili görüşünüz ne olur” diye sorup görüş aldığı, buna karşılık da şu yanıtı aldığı kaydedildi:

“CHP, seçimden kaçmaz. Ancak böyle bir karar alınacaksa, bu kararın Türkiye yararına olup olmadığını yetkili kurullarında tartışır. Şu an için bizim gündemimizde yerelde erken seçim yok. Diğer partilerin de desteğiyle eğer Meclis’ten bu yönde bir karar çıkarsa, biz de adımlarımızı ona göre atarız. Biz, AKP’nin oyununa gelmeyiz. Eğer, bir oyun kurulacaksa, oyunun kurallarını CHP belirler."

İYİ PARTİ'DE TERÖR KISTASI

İYİ Parti yönetimi de yerelde erken seçime ilişkin kararın partide değerlendirileceğini, “Türkiye’nin ekonomik göstergeleri, terörle yürütülen mücadele açısından böylesi bir erken seçime gerek duyulması halinde partinin karar alacağını” belirtiyor.

MUHALEFETTEN DESTEK GEREKİYOR

Anayasada yerel seçimlerin 5 yılda bir yapılması hükmü yer aldığından, değişikliğin yapılabilmesi için Meclis’te 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti ile MHP’nin milletvekili sayısı 344 olduğundan, bu sayı anayasa değişikliğinin Meclis’te yapılabilmesi için yetmiyor. Bu nedenle de gözler, ‘Millet İttifakı’nı oluşturan CHP, İYİ Parti gibi partiler ile HDP’de. Muhalefet cephesinin iktidardan gelecek yerel seçimleri öne alma teklifine ne yanıt vereceği de kulislerde tartışılıyor. 

'KAFALARINDAKİ TARİH 4 KASIM'

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da AK Parti'nin kongresini 18 Ağustos'a almasına dikkat çekti. Yarkadaş, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesaj ile seçimlerin 4 Kasım 2018'de olacağı görüşünü dile getirdi:

"AKP'nin büyük kongresini öne çekmesi, yerel seçimlerin tarihinin değişeceğini gösteriyor. AKP, ekonomik krizin derinleşmesine ve yurttaşlar üzerinde hissedilmesine olanak vermeden seçimi gerçekleştirmek istiyor. Kafalarındaki tarih ise 4 Kasım 2018. Buna tüm partiler uyar…"