BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,46
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Rusya savaşı Putin'in kararı ne flaş gelişmeler

RUSYA ile Türkiye arasındaki diplomatik savaşta Putin'den son dakika haberler geldi. Vladimir Putin Paris zirvesinde Erdoğan ile görüşmeyecek.

Abone ol

TÜRKİYE'nin Rus savaş uçağını vurmasının ardından Ankara- Moskova hattında yaşanan gerilim dinmiyor. Rusya Devlet Başkanı Putin Paris zirvesinde Erdoğan ile biraraya gelmeyi kabul etmedi.

Rus savaş uçağının vurulmasının ardından Erdoğan Putin ile görüşmek istemişti. Bu görüşme için umutlar Paris'deki İklim Zirvesi'ne kalmıştı. Daha önce Erdoğan'ın telefonlarına çıkmayan Putin inadına devam etti. Putin, Erdoğan'ın Paris'deki zirvede buluşma önerisini de kabul etmedi.

16.15PUTİN - OBAMA SÜRPRİZ GÖRÜŞMESİ

PARİS zirvesinde Erdoğan - Putin buluşması gerçekleşecek mi diye beklerken sürpriz bir görüşme başladı. Putin ve ABD Başkanı Barack Obama planda olmamasını rağmen biraraya geldi. Kremlin görüşmede Obama'nın Putin'e Türkiye'nin uçağı vurmasından dolayı üzüntü duyduğunu söylediğini iddia etti. Beyaz Saray görüşmenin içeriğine dair bir açıklama yapmadı.

15.05ERDOĞAN : HALA BEKLİYORUZ

PARİS'de Erdoğan - Putin zirvesinin gerçekleşme ihtimali hala var. Kremlin'in 'Putin ile görüşme yok' açıklamasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan farklı bir açıklama geldi.

Erdoğan, "(Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme) İlk gün talebimizi yaptık. Hala cevap bekliyoruz" dedi.

13.50RUSYA'DAN BİR SON DAKİKA KARAR DAHA

 Putin'in Erdoğan ile görüşmeyeceğini ilan etmesinin ardından Moskova - Ankara hattında tansiyon yeniden zirve yaptı.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov Türkiye'ye yeni ambargo kararlarını duyurdu. Türkiye'ye tur paketi satışları ve 'charter' uçuşların yasaklandı. Türkiye'den sebze, meyve ve zirai ürün ithalatı da yasaklanıyor.

13.40MEDVEDEV'DEN 'LÜZUMSUZ' YANIT

Başbakan Davutoğlu’nun yaptığı özür açıklamasına Rusya Başbakanı Medvedev'den jet hızıyla yanıt geldi. Medvedev, 'Türk hükümetinin tuhaf bir pozisyon aldığını ve yaptığı açıklamaların lüzumsuz olduğunu' söyledi. Rusya Başbakanı Medvedev Türkiye’ye uygulanan özel ekonomik tedbirlerin gerekmesi halinde genişletilebileceğini söyledi.

13.10TÜRKİYE'DEN ÖZÜR RESTİ

Putin Türkiye ile diyalog yolunu kapatırken NATO Genel Sekreteri ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan flaş açıklamalar geldi.

Davutoğlu, Rusya'dan özür dilenmeyeceğini açıklayarak, "Hava sahamızın korunması, hava sahamızın korunması bir hak değil, görevdir. Hiçbir hükümet lideri görevini yerine getirdiği için özür dilemez. Ordumuz görevini yerine getirmiştir" dedi.

12.45RUSYA'DAN SON DAKİKA HABERLER

PARİS'te beklenen Erdoğan - Putin görüşmesine ilişkin son dakika gelişmeyi Kremlin duyurdu. Kremlin, Paris’te bugün başlayan Dünya İklim Zirvesi’nde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir görüşme gerçekleşmeyeceğini açıkladı.

NATO'DAN FLAŞ MESAJ ; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg : "Türkiye önemli bir müttefik".

PUTİN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYECEK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin Rus lider Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Paris’te görüşme yapıp yapmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

“Erdoğan ile görüşme yapılması planlanmıyor. Böyle bir görüşme söz konusu değil. Görüşme olmayacak. (Putin’in) takviminde (Erdoğan ile) herhangi bir temas yer almıyor.”

ERDOĞAN GEL GÖRÜŞELİM DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumartesi günü Balıkesir’de yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı: 

“Rusya'ya diyoruz ki, gelin bu meseleyi de aramızda kendi sınırları içinde konuşalım ve çözüme kavuşturalım. Konuyu tüm ilişkilerimizin zarar göreceği bir boyuta vardırıp, kimseyi de sevindirmeyelim. Pazartesi günü Paris’te yapılacak BM İklim Değişikliği Zirvesi, ilişkilerimizin tamiri için bana göre bir fırsat olabilir. Bunu fırsata dönüştürmek suretiyle orada bu görüşmeleri yapma imkanımız da olabilir.”

TÜRK ÜRÜNLERİNE YASAK GELİYOR

İzvestiya Gazetesi de bir diğer sıcak gelişmeyi duyurdu. Rusya Tarım Bakanlığı'na yakın bir kaynağa dayandırılan habere göre, Türkiye'den dondurulmuş kırmızı et, kurutulmuş ve tütsülenmiş kırmızı et, tavuk eti, balık ve kabuklu deniz ürünleri alımı durdurulacak. Bunların yanı sıra 'Türkiye karşıtı' yaptırımlar kapsamında süt ürünleri, fındık, orman meyveleri, yeşillik, meyve ve sebze ithalatının da yasaklanabileceği ifade edildi.

Türkiye'den ithalatına yasak getirilecek ürünlerin listesinin bugün açıklanabileceği söyleniyor.

RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE YAPTIRIM KARARLARI

Putin Türkiye'ye yaptırım kararları içeren bir paketi imzalayarak yürürlüğe koydu. Putin, Rus işverenlerin 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk vatandaşlarını işe almasını yasakladı. 6 maddelik Türkiye'ye yaptırım kararnamesinde şunlar yer alıyor;

1) Merkezi Türkiye bulunan ve hukuken buraya bağlı olan firma ve kuruluşların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.

2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunanlar Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.

3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.

4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.

5) İki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki (charter) seferlerinin tamamı askıya alınıyor.

6) Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması içinKaradeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılmasını emrediyor.