BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.490,99
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Rus uçağını düşürdü peki şimdi ne olacak?

TÜRKİYE Rus uçağını sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürdü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yarın Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi yaşanan uçak düşürme olayı iki ülke ilişkilerini nasıl etkileyecek? Uzmanlar endişeli.

Abone ol

Türkiye ile Rusya arasında ilişkiler geriliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri-TSK'ya ait F-16'lar Rusya'ya ait bir savaş uçağını 'sınır ihlali' yaptığı gerekçesiyle Kızıldağ'da düşürdü. 

Askeri kaynaklardan yapılan açıklamalara göre, Rus uçağı sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle önce uyarıldı geri dönüş olmayınca düşürüldü.

Peki Rus uçağının düşürülmesi Türkiye-Rusya ilişkilerini nasıl etkiler? Bu soruların yanıtı son dönemde Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gelişmelerin detaylarında gizli.

Türkiye Rus uçağını düşürdü peki şimdi ne olacak

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE'YE GELMİYOR

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yarın Türkiye'ye gelmiyor. Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısına başkanlık etmesi beklenen Lavrov'un programının iptal olduğunu Rus basını duyurdu.

Türkiye Rus uçağını düşürdü peki şimdi ne olacak
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Rus Bakanlık, "Türk hava sahasını ihlal etmedik. Pilotların akıbeti belirsiz" dedi. 

BÖYLE BİR ŞEY OLURSA...     

Bilgesam Başkanı Doç Dr. Atilla Sandıklı, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili gelişmelerin iki ülke arasındaki ilişkilere etkisini değerlendirdi.

Bilgesam Başkanı Atilla Sandıklı
Bilgesam Başkanı Atilla Sandıklı

Sandıklı şunları söyledi:

"Rusya ile gerginlik giderek artacak. Rusya ile Türkiye'nin Suriye politikası taban tabana zıt. Düşen uçak Rus uçağı ise çatışmaya doğru çekecek büyük risk içeriyor. Bu riskin çatışmaya dönüştürülmemesi için uygulamalarda dikkatli olmak lazım. Özellikle Rusların ve Esad güçlerinin Türk uçağını vurma girişimleri söz konusu olabilir. Böyle bir şey olursa çatışmaya giden faktörler daha da büyür."

TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA SAVAŞ ÇIKAR MI?

Türkiye'nin Rusya'ya ait bir uçağı düşürmesi sonrası akıllara gelen 'Türkiye ile Rusya arasında savaş çıkar mı?' sorusuna Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Gözen yanıtladı. 

"Türkiye ile Rusya arasında savaş ihtimali görmüyoruz" diyen Gözen şöyle konuştu:

"Türkiye ve Rusya, sosyal, ekonomik, siyasi ilikişeri düşünerek ortamı muhtemelen yatıştırmaya doğru gidecektir. Savaş çıkma ihtimali beklemiyoruz. Bundan sonra Rusya Suriye'deki hava operasynlarını durdurtacak değildir ama Türkmen bölgesinde özellikle Rusya'nın daha dikkatli olacağını savaş ucağını temkinli ucuracağını düşünürüm.

Ramazan Gözen
Ramazan Gözen

Suriye sorunu çözüm yoluna girecek olursa Viyana anlaşmasına göre Suriye'de barış dönemi başlayacak. Taraflar barış noktasında birleşirse askeri operyasyonlar devam edecektir."