BIST 9.530
DOLAR 32,43
EURO 34,79
ALTIN 2.478,74
HABER /  GÜNCEL

Türkiye neden S-400 almak zorunda Japonlar işi çözdü!

TÜRKİYE'nin Rusya'dan satın alacağı S-400 füzeleriyle ilgili bugün Japonya'da yayınlanan bir gazetede detaylı bir analize yer verildi. Japon basını Türkiye'nin neden S-400'lere ihtiyaç duyduğunu anlattı.

Abone ol

JAPONYA'da yayın yapan Asahi Shimbun adlı gazetede çıkan haber, NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye'nin, neden NATO karşıtı Rusya'dan S-400 füzesi aldığını irdeliyor.

Gazetenin haberine göre bu alımın başlıca nedeni, Türkiye'nin Amerika'ya olan güvensizliği. Türkiye'nin ABD'ye güvenmeme nedeni de ayrıntılı biçimde haberde inceleniyor:

Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 Eylül'de, bu satış sözleşmesine ilişkin, "Güvenlik için gerekli önlemleri alacağız" dedi. Türk basınına göre sorunun bir diğer nedeninin, Türkiye'nin satın almak istediği insansız hava araçları gibi silahlara ilişkin NATO müttefiklerinin satış miktarını azaltması olduğu da söyleniyor.

Türkiye, NATO üyesi ülkelerden silah ithalatına bağımlılığın "stratejik seçenekleri daraltması"ndan endişe duyuyor ve son yıllarda silah üretimine odaklanıyor. Söz konusu sözleşmeyle de Rusya'dan füze savunma sistemi teknolojisinin getirilmesinin amaçlandığına dikkat çekiliyor.

Japon gazetenin çizdiği şemada, Türkiye'nin alacağı S-400'lerle ilişkisi etkilenecek ülkeler yer alıyor.

ABD'YE GÜVENSİZLİK ARTTI

Türkiye ve ABD, DEAŞ'ın temizlenmesi operasyonlarında iş birliği yaptı ancak son yıllarda Türkiye'nin, ABD'ye karşı güvensizliği arttı. Bunun nedeni, Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı Suriye'deki Kürt silahlı örgüte karşı ABD'nin askeri yardımda bulunarak DEAŞ ile mücadelede birlikte savaşması oldu. Türkiye, ABD'den söz konusu yardımı durdurmasını istiyor ancak ABD bu talebi yanıtsız bırakıyor.

Türkiye S-400 ile puzzle'ı bozdu

S-400 füzesinin özellikleri menzili ne kadar?