BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,93
ALTIN 2.430,79
HABER /  GÜNCEL

Türkiye, Libya'da El Hasi ile görüşen ilk ülke oldu

Ankara'nın özel temsilcisi olarak Trablus'a giden Emrullah İşler, ülkedeki iki rakip başbakandan birisi olan Ömer el Hasi ile görüştü. İslami eğilimli bir siyasi hareket olan El Hasi hükümeti daha önce hiçbir ülkeyle açık diplomatik ilişki kurmamıştı.

Abone ol

İki ayrı parlamento ve iki ayrı başbakanın iktidar için mücadele verdiği Libya'ya Ankara'nın özel temsilcisi olarak giden Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Başkent Trablus'ta Libya Ulusal Kurtuluş Hükümeti Başbakanı Ömer el Hasi ile görüştü.

İslami eğilimli bir siyasi hareket olan El Hasi hükümeti hiçbir ülke tarafından tanınmıyor ve Türkiye ile görüşmelerin öncesinde de herhangi bir ülke ile açık diplomatik temaslar gerçekleştirmemişti.

Mart ayında El Hasi ve destekçileri "yeni iktidar gücü" olduklarını ilan etmiş ve Batılı ülkelerce tanınmış olan Abdullah el Tinni ve kabinesini başkenti terk edip ülkenin doğusuna yerleşmeye zorlamıştı.

Emrullah İşler, Libya temaslarından döndükten sonra yaptığı açıklamalarda 'yararlı görüşmelerde' bulunduklarını ifade etti ve "Libya'da siyasi bir kriz yaşanıyor. Türkiye, BM'nin [Birleşmiş Milletler] başlattığı diyalog sürecini desteklemektedir. Siyasi ve hukuki görüş ayrılıklarının diyalog yoluyla giderilebileceğini ümit ediyoruz" dedi.

2011'de Muammer Kaddafi'nin düşürülmesinden sonra Libya'da karşıt grupların giriştiği silahlı mücadelenin ülkeyi uzun soluklu bir iç savaşa sürüklemesinden endişe ediliyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un özel temsilcileri ülkedeki krize bir çözüm geliştirebilmek için birçok kez Tobruk'taki el Tinni hükümetini ziyaret etse de, El Hasi ile kamuoyuna açıklanan doğrudan görüşmeler yürütmekten kaçınmıştı.

Emrullah İşler de Trablus'taki görüşmelerinden önce düzenlediği bir Libya ziyaretinde Tobruk'a gitmiş ve el Tinni hükümetiyle temaslarda bulunmuştu.

Libya'da çok cepheli silahlı çatışmalar

Ülke'de bir tarafta kendisini Zintan Tugayları olarak adlandıran ve içinde el-Ka'ka ve es-Savaik gruplarını barındıran 'radikal İslam karşıtı' olduğunu belirten militanlar bulunuyor.

Bu grubun içinde devrik lider Kaddafi'nin eski askerlerinin de bulunduğu belirtiliyor.

Karargâhı Mısrata kenti olan Müslüman Kardeşler'e bağlı silahlı gruplar ise ülkedeki 'Kaddafi kalıntılarını temizlemek' istediklerini belirtiyorlar.

Bingazi'de ise radikal İslamcı militanlar Libya ordusuyla çatışıyor.

Fransa, Libya'daki duruma diplomatik yollarla müdahale edilmezse ülkenin kaosa sürüklenebileceği uyarısını yapmıştı.