BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,68
ALTIN 2.524,69
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Kobani'ye 5 bin askerle girecek!

Türkiye'nin sınırdaki önceliği güvenlikli bölgeler oluşturulması ve insani yardımların ulaştırılması olarak belirlendi. Kobani'deki güvenli bölgede 5 bin askerin görevlendirilmesi gündemde

Abone ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında 2.5 saat süren Güvenlik Zirvesi'nde ulusal güvenlik stratejisi güncellendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Kobani'nin düşmesini istemeyiz" sözlerinin ardından IŞİD tarafından kuşatma altına alınan Kobani'ye (Ayn el Arap) insani yardımların ulaşması için kapılar açıldı. Koalisyon güçleri ikna edilemezse sınırda güvenli bölgeyi tek taraflı ilan etmeye hazırlanan Türkiye, Kobani'de güvenli bölge oluşturmaya yeşil ışık yaktı. Bu karar alınırsa bölgede 5 bin askerin görevlendirilebileceği belirtiliyor.

Sabah gazetesinin iddiasına göre Suriye sınırında oluşturulacak güvenli bölgelerin 13 gümrük kapısının bulunduğu hatta olması öngörülüyor. Hükümete, bir yıl süreyle askeri operasyon yetkisi veren tezkerenin ardından Çankaya'da yapılan zirvede sınır güvenliği, IŞİD'le hangi yöntemlerle mücadele edileceğine ilişkin çalışma yapıldı. Türkiye'nin önceliği güvenlikli bölgelerin oluşturulması ve insani yardımların ulaştırılması olarak belirlendi. Yardımların koordinasyonunu AFAD üstlenirken, Kızılay ve diğer yardım kuruluşları seferber olacak.

Askeri yığınak yapılan bölgede, olası göç dalgası yaşanması durumunda acil kamp bölgelerinin yeri de belirlendi. Toplantıya katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 2. Başkanı Orgenaral Yaşar Güler TSK'nın seçenekli çalışmalarının ayrıntılarını anlattı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan IŞİD ve bölgedeki yerel güçlerin sayısı, bulunduğu bölgeler, ellerinde olduğu tahmin edilen silahlara ilişkin istihbarat bilgilerini paylaştı.

Güvenlik zirvesinin önemli başlıklarından birini son 20 günde 170 bin kişinin sığınmacı olarak geldiği Kobani'nin durumu oluşturdu. Koalisyon güçlerinden olumlu yanıt gelmemesi durumunda Suriye sınırında oluşturulacak güvenli bölgelerden birinin de Suruç'un hemen karşısındaki Kobani köylerinin bulunduğu bölgede medyana getirilebileceği öngörüldü. Türkiye'nin Şanlıurfa sınır komşusu Kobani köylerinde günlerdir süren IŞİD saldırıları yerini bombardımana bıraktı. Üç tarafındaki köyleri tanklarla ele geçiren IŞİD, dün sabah özellikle sanayi bölgelerine ağır bombalar atmaya başladı.

21 gün önce başlayan saldırı sonrası sınırı aşarak son 10 günde Türkiye'ye sığınanların sayısı 190 bine yaklaşırken, Kobani'de kalan az sayıda sivil de Mürşitpınar Sınır Kapısı karşısındaki mahallede toplandı. Olası durumda Türkiye'ye sığınmayı planlıyorlar. Bu bölgeye giriş çıkışlar kapatılırken, yakın noktalarda zırhlı araçlarla önlem alındı, siler iç kesimlere gitmeleri konusunda uyarılıyor. Çatışmalar arife günü de devam ederken, bölgedeki din adamları, kanaat önderleri, aşiret reisleri bugün kutlanacak Kurban Bayramı'nda ateşkes çağrısı yaptı.

İlk etapta üç tane öngörülen ceplerin Suriye sınırındaki 13 gümrük kapısını kapsar şekilde olması öngörülüyor. Sınır kapılarında stratejik noktalarda güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılırken, asker de her an müdahaleye hazır duruma getirildi. Suriye'deki çatışmaların sınır ilçeleri etkilemesi durumunda yapılacak müdahalelere ilişkin de hazırlık yapıldı. İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda ihtiyaç halinde ilçelerin tahliyesi de dahil tüm seçeneklere göre plan yapıldı. Koalisyon güçlerinden güvenli hat konusunda yeşil ışık yakılırken, bu alanlarda görev yapacak insan yardım ekipleri ve asker de belirlenmiş durumda.