BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.418,18
HABER /  GÜNCEL

Türkiye kızdı KKTC'nin vanasını kapattı

KKTC hükümetinin Türkiye’den gönderilen suyun özel şirket tarafından yönetilmesi önerisini kabul etmemesi üzerine su vanalarını kapadı

Abone ol

KKTC Anamur'dan gönderilen suyun yönetilmesi konusunda Türkiye'nin özelleştirme önerisini kabul etmedi. Tepki gösteren Türkiye vanayı kapatarak suyun akışını durdurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, iddialarının gerçeği yansıtmadığını, bu işlemin rutin olarak yapılan ve test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlem olduğunu açıkladı.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre KKTC hükümetinin, Mersin Anamur’dan gönderilen suyun yönetilmesi konusunda Türkiye’nin ‘özelleştirme’ önerisini kabul etmeyerek belediyelerin yetkilendirilmesi konusunda ısrar etmesi Türkiye’nin su akışını durdurmasına neden oldu.

PARA AKIŞI DA DURDU

Anamur’daki vanayı kapatan Türkiye, KKTC’deki Geçitköy barajına su akışının yanı sıra, yatırımlar için para akışını da durdurdu. Bu uygulama nedeniyle, bazı belediyelerin ve bakanlıkların yatırım projeleri askıya alındı. Vatan’ın ulaştığı Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı bir haftadır su akışının durduğunu doğrulayarak, “Siyasiler krize çözüm üretmeli” dedi.

HÜKÜMET ORTAKLARI TOPLANDI

Bu arada ‘su krizi’ hükümet ortaklarından Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde masaya yatırıldı. Başbakan Ömer Kalyoncu ve bazı bakanların yanı sıra CTP Başkanı Mehmet Ali Talat ile hükümet ortağı Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile bazı bakanlar da toplantıya katıldı. Toplantı sonrası çözüm için AK Parti hükümeti ile diyaloğa geçilerek sorunun çözülmesi kararlaştırıldı.

KKTC BELEDİYELERDE ISRARCI

Edinilen bilgiye göre Türkiye projenin idame ettirilebilmesi için bu konuda uzman mühendisler yetiştirdi ve suyun bu kişiler tarafından yönetilmesini istiyor. KKTC hükümeti ise halkın özelleştirmeye sıcak bakmadığı gerekçesiyle, sorumluluğu belediyelerin üstlenmesinde ısrar ediyor. 2012 yılında Türkiye ile KKTC devleti arasında imzalanan Ekonomik Program’da suyun yönetimine ilişkin, yap-işlet-devret, yap-işlet ve kamu özel ortaklığı modelleri öngörülmüştü. Türkiye kanadı bu maddeyi göz önünde bulundurarak suyu özel bir şirketin yönetmesini talep ediyor. KKTC hükümetinin ortaya koyduğu model ise Ekonomik Program ile çakışıyor.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında işletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatılarak Türkiye’den KKTC’ye su iletiminin durdurulduğu iddialarının yer aldığı belirtilerek,

“Dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıyan Askıda Borulu Deniz Geçiş Sistemi'ni de bünyesinde barındıran KKTC Su Temin Projesi, 17 Kasım 2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alınmıştır. Şu an itibariyle planlandığı gibi yıllık 75 milyon metreküp suyun KKTC’de inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılabilmesi yönünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Barajda ya da sistemin genelinde herhangi bir teknik sıkıntı söz konusu değildir. Ancak inşaatı tamamlanarak su tutulmaya başlanan her barajın işletmeye giriş aşamasında bir takım testler yapılması gerekmektedir. Baraj gövdesinin güvenliğini temin etmek maksadıyla yapılması gereken gövde ve su sızıntısı testleri sebebiyle Geçitköy Barajı’na suyun bir anda verilerek tam doluluğa ulaşılması teknik açıdan mümkün değildir. Bu açıdan su peyderpey yükseltilmektedir. Suyun yavaş yavaş yükseltilmesi yapılan testlerin gereğidir, testler sürerken de Türkiye’den KKTC’ye su iletilebilmektedir" denildi.