BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.513,09
HABER /  GÜNCEL

Türkiye ile İran arasında yeni dönem!

3 günlük Türkiye ziyareti kapsamında Ankara'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

"Türkiye ile İran arasında yeni bir dönem başladı..."

Açıklama, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yi Ankara’da konuk eden Cumhurbaşkanı Gül’den geldi. Gül, ilişkilerin varmasını istedikleri nokta için de, Almanya – Fransa örneğini verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile, kalabalık bir heyetle Türkiye’ye gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, basın mensuplarının karşısına çıktılar.İkili lider de, birebir ve heyetlerarası görüşmelerde siyasi, ekonomik ve kültürel konular başta olmak üzere bütün alanlarda ilişkilerin gözden geçirildiğini; ilişkileri daha da ileriyi taşıma iradesinin ortaya konduğunu kaydettiler.

Gül ve Ruhani’nin açıklamalarında öne çıkan konular; 15 milyar dolarlık ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması, Fars Körfezi ve Umman Denizi’ni Akdeniz ve Karadeniz’e başlayacak demiryolu ve Fransa-Almanya işbirliği modelinin Türkiye-İran arasında da sağlanması oldu.

İkili basın toplantısında ilk sözü,ü Cuhurbaşkanı Abdullah Gül aldı.İki ülke arasındaki ilişkilerde ekonomi boyutunun önemli olduğunu söyleyen Gül, 15 milyar dolarlık ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkartma hedefinin ortaya konduğunu belirterek, "Özel sektörler arasında daha fazla ticaretin söz konusu olacağına inanıyorum. Bu bölgenin iki büyük devletinin işbirliği, bölge için de istikrar, huzur ve güvenlik anlamına gelecek. Ekonomik işbirliği de, bölgenin refahı açısından önemli" dedi.

İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI

Bölge konularıyla ilgili de istişarelerde bulunduklarını söyleyen Gül, "Sorunların çözümü, acıların dinmesi, istikrarsızlık ve terörist faaliyetlerin önlenmesi konusunda verimli ve faydalı bir görüşme yaptık" dedi ve şöyle devam etti:

"İran’ın nükleer programı meselesinde diplomatik çözüm istediğimiz biliniyor ve aynı yerdeyiz. Bölgede hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz ama aynı zamanda hiçbir ülkenin nükleer enerjiden mahrum bırakılması taraftarı da değiliz..."

RUHANİ: HALKLARIN YARARINA OLACAKTIR

Komşu ve dost ülkede bulunmaktan mutlu olduklarını söyleyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, "iki ülke ilişkilerinin kalkınması, halkların yararına olacaktır” diyere şunları kaydetti:

"Komşu ülkelerimiz arasında Türkiye’nin özel bir konumu vardır. Hem var olan imkanlardan dolayı ayrıcalıklıdır, hem de İran gibi jeopolitik konuma sahiptir. Biz ekonomik ve ticari ilişki kapasitemizi artırma ve geçen seneki ticaret hacmimizi iki katına çıkarma konusunda mutabakata vardık..."

Demiryolu anlaşmasına varıldığını söyleyen Ruhani, "İki ülkenin raylı sistemini birbirine bağlayalım. Fars Körfezi ve Umman Deniz’nin Karadeniz ve Akdeniz’e bağlayalım" şeklinde konuştu.

YENİ DÖNEMİN BAŞLANGICI

Açıklamaların ardından İranlı bir gazetecinin, "Aktarılanlardan, iki ülke arasında yeni dönemin başladığı sonucunu çıkarabilir miyiz?" şeklinde sorusuna, Cumhurbaşkanı Gül yanıt verdi:

"Evet. Sayın cumhurbaşkanı, çok sayıda bakan ve güçlü bir işadamı heyetiyle geldi. Türkiye ve İran’da büyük potansiyel var ve bunu harekete geçirmeliyiz. Fransa - Almanya arasındaki ticaret ve karşılıklı yatırımların benzerini, Türkiye ile İran da sağlayabilir. İki ülke arasında her alanda ticaret ve yatırım olabilir..."