BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.500,04
HABER /  DÜNYA

Türkiye gibi onlar da sandık başında

Aşırı sağın yükseldiği Fransa'da, yerel seçimlerin ikinci turunda seçmenlerin Cumhurbaşkanı Hollande'ı cezalandırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Abone ol

Fransa'da seçmenler ilk turu geçen hafta yapılan yerel seçimlerin ikinci turu için sandık başında. Aşırı sağın 1995'ten bu yana yaşadığı en dikkat çekici yükselişe sahne olan seçimde halk desteğini kaybeden Cumhurbaşkanı Hollande'a güçlü bir mesaj çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

François Hollande liderliğindeki Sosyalistlerin yüzlerce kasaba ve köyde seçimi kaybetmesi bekleniyor.

Bu kayıplar Hollande'ı kabine değişikliğine zorlayacak gibi görünüyor. Fransızlar özellikle Başbakan Jean Marc Ayrault'dan rahatsız. Son ankete göre katılımcıların yüzde 80'i Ayrault'nun görevden alınmasını istiyor. Ayrault'nun yerine öne çıkan isim İçişleri Bakanı Manuel Valls.

Seçimler ülkede işsizliğin zirve yaptığı bir döneme rastladı. Seçmenin Hollande'ı cezalandırma konusundaki kararlılığının temel nedeni bu.

AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞTE

Hollande'a yönelik tepki Fransa'da aşırı sağa yaradı. Marine Le Pen liderliğindeki FN (Ulusal Cephe) ilk turda oyların yüzde 5'ini aldı. 2008'de yapılan bir önceki seçimde bu oran yüzde 0.9'du.

Aşırı sağın zaferle çıkması beklenen şehirler arasında Avignon öne çıkıyor.

İlk turdaki düşük katılım oranı da aşırı sağı güçlendiren etkenlerden biri oldu. Katılım yüzde 38'de kaldı. Bu Fransa tarihinin en düşük oranı.

PARİS'TE SOL, MARSİLYA'DA SAĞ

Son anketler Sosyalistlerin başkent Paris'i ellerinde tutacağını gösteriyor.

Ülkenin en büyük ikinci kenti Marsilya'da ise eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de bir dönem genel başkanlığını yaptığı UMP (Halk Hareketi Birliği) partisi önde. Jean-Claude Gaudin'i burada da aşırı sağın adayı takip ediyor.

Fransa'da ilk sonuçların TSİ 20:00'de alınması bekleniyor.