BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,12
HABER /  GÜNCEL

Türkiye geçmişi ile hesaplaşıyor!

Başbakan Yardımcısı Atalay gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Türkiye'deki demokratikleşme sürecini anlattı

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin sivilleşme ve demokratikleşme sürecini devam ettireceğini belirterek, ''Daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakkı, daha fazla sivilleşme, siyasetin daha fazla etkili olması, siyasetin üzerindeki vesayetin daha fazla kaldırılması, millet iradesinin belirleyici olması hedeflerimiz bunlar'' dedi.

Atalay, AFAD tarafından düzenlenen Afet Bilinci Eğitimleri Çalıştayı'nın çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın makamında 'böcek' bulunduğu şeklinde bir demeci oldu. Bu konuda siz herhangi bir arama yaptırdınız mı?'' sorusu üzerine Atalay, ''Başbakanımızın o açıklamaları çok açıktı. Tabii ondan sonra gerekli çalışmalar da yapılıyor. Başbakanımız orada gerekli şeyleri söyledi. Tabii ben de süreci biliyorum'' diye konuştu. TSK İç Hizmet Kanunu'nun değişip değişmeyeceğine ilişkin soru üzerine de Atalay, şu yanıtı verdi:

TÜRKİYE'DE DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİ

''Kongremizde söylediğimiz ve bizim 2023 hedeflerimiz içinde olan şeyler. Yani Türkiye inşallah sivilleşme, demokratikleşme sürecini devam ettirecek. Bu sadece bir yasa falan değil, genel manada biz mevzuatımızı 10 yıldır ayıklıyoruz. Mevzuatımızda Anayasa'dan başlayarak büyük değişiklikler yaptık. Daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakkı, daha fazla sivilleşme, siyasetin daha fazla etkili olması, siyasetin üzerindeki vesayetin daha fazla kaldırılması, millet iradesinin belirleyici olması hedeflerimiz bunlar. 30 Eylül'deki büyük kongremizde 2023 vizyonu diye bir kitapçık hazırladık. Onun içinden arkadaşlarımız maddeleştirdi. Bu süreci Türkiye devam ettirmek durumundadır. Biz AK Parti hükümetleri olarak kendimize bu vizyonu koyduk ve 10 yılda bu konuda çok büyük mesafeler alındı. Bundan sonra da reformcu bir hükümet kimliğimiz sürecek ve bunları zamanı geldiğinde adım adım gerçekleştireceğiz.

DEVLET GEÇMİŞİYLE HESAPLAŞIYOR

''Demokratik açılımla'' ilgili soru üzerine Atalay, şunları kaydetti:

''Milli Birlik ve Kardeşlik diye nitelendirdikleri projenin önemli boyutunun daha fazla demokratikleşme ve vatandaşların hak ve hukukunun daha fazla korunması, eğer geçmişte vatandaşların hak ve hukukunun ihlali yönünde bir şeyler olmuşsa onları telafi etme. Bu konuda ne kadar önemli çalışmalar yapıldığını herkes biliyor. Ben vatandaşlarımızın hak ve hukukunu verme değil, iade etme. Zamanında yanlışlar yapılmış. Ama bugün devlet kendisiyle bir anlamda geçmişiyle hesaplaşıyor. Hangi yanlışları yapmış bunlar değerlendiriliyor. Bugün böyle bir devlet var, insan yüzlü bir devlet var. Bizim Milli Birlik Kardeşlik Projemizin en önemli ayaklarından biri vatandaşlarımızın devlete güveninin arttırılması, devletin de daha adil, adaletli olması bütün vatandaş kesimlerine karşı onların hak ve hukukunu gözeten insani bakış içinde olması. Projemizin özü bu. Terörle mücadele büyük entegre bir strateji. Bunun güvenlikten başlayan sosyo ekonomik, siyasi pek çok boyutu var. Bütün olarak bakıyoruz, bütün boyutlarıyla bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bizim Milli Birlik ve Kardeşlik Projemiz de sürecek.''