BIST 9.770
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,22
HABER /  EKONOMİ

Türkiye doğalgaz sıkıntısı için ne yapacak?

Türkiye, kış aylarında doğalgazda sıkıntı yaşamamak için yeni önlemler geliştiriyor.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,Rusya-Ukrayna kriziyle başlayan süreç, kış aylarında doğalgaz tedarikinde sıkıntı yaşanabileceğini açıklamıştı. 

Sıkıntı ihtimaline karşı, Türkiye, Ukrayna’dan gelen Batı Hattı'ndan gaz akışında aksama ihtimaline karşı yeni önlemler geliştiriyor.

BOTAŞ, kısa vadeli ilk önlemi, spot piyasadan tankerlerle likit doğalgaz alarak atacak. Katar'la 1,2 milyar metreküp likit doğalgaz alımı sözleşmesi imzalandı. Cezayir'den 4, 4 milyar metreküp likit doğalgaz alımı anlaşmasının da süresi uzatıldı. Nijerya'dan da 1,3 milyar metreküp likit doğalgaz alınacak. Likit gazı doğalgaza çeviren Aliağa ve Ereğli terminallerinin tam kapasite çalışması için de bağlantılar yapıldı. Önlemler çerçevesinde, elektrik santrallerinin bakım onarımı, doğalgaz tüketiminin yüksek olduğu günlerde yapılmayacak.. Silivri'deki doğalgaz depolama kapasitesi, 2,8 milyar metreküpe çıkarılacak. Ek olarak Tuz Gölü'nde 1 milyar metreküp kapasiteli yeni doğalgaz depolama tesisi yapılacak. BOTAŞ, Rusya, İran ve Azerbaycan'dan, sözleşme miktarından az doğalgaz gelmemesi için de temaslarda bulunuyor.