BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.410,97
HABER /  DÜNYA

Türkiye bu alanda ilk 10’a girdi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Anne ve bebek ölüm hızı oranlarını en hızlı düşüren 10 ülke arasına girdik" dedi.<br/>İstan...

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Anne ve bebek ölüm hızı oranlarını en hızlı düşüren 10 ülke arasına girdik" dedi.
İstanbul Grand Cevahir Otel’de düzenlenen Avrasya Sosyal İşletmecilik Forumu’na Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Abdulkadir Aksu, Nobel Barış Ödüllü Prof. Muhammad Yunus ve çok sayıda davetli katıldı.
Forumun açılış konuşmasını yapan Bakan Şahin, “Temiz suya ulaşamadan, 5 yaşına gelemeden milyonlara çocuğun öldüğü bir dünya düzenindeyiz. Sürdürülebilir büyüme, toplumsal huzur ve barış burada insan odaklı mesele bakmaktır. O yüzden biz son 10 yıldır önce insan dedik, insanı yücelt ki devlet yücelsin, insanı yaşat ki devlet yaşasın dedik” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin, anne-bebek ölüm hızı oranlarının en hızlı düştüğü 10 ülke arasında bulunduğunu vurgulayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Şartlı nakit transferlerinde özellikle annenin ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi anne karnında bebeğin ihtiyacı olan bütün tedavilerin bütün minerallerin, vitaminlerin ücretsiz olarak anneye verilmesi, hastanede doğum yapmaya teşvik etmek, hastanede doğum yapan anneye mali destek vermek, 15 gün onu hastanede misafir etmek gibi birçok projeyi hayata geçirerek bugün anne ve bebek ölüm hızı oranlarını en hızlı düşüren 10 ülke arasına girdik. Ülkemizde her doğan bebek sigortalı doğuyor. Annesinin babasının sosyal güvencesi ne olursa olsun , olsun yada olmasın 18 yaşına kadar bütün sağlık imkanlarından ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Bu iki temel unsuru taçlandıracak şey ekonomik statüdür‘’ diye konuştu.
Anadolu’daki kadınlara örnekler göstererek hedeflerine ulaşmaları konusunda desteklediklerini ifade eden Bakan Şahin şunları da söyledi:
“Anadolu’daki bütün illere, Dünya Bankası’yla beraber tek tek gidiyoruz ve Anadolu’daki o güçlü kadınları anlatıyoruz. Önce bu işi başarmış bir kadın, özgüveniyle, cesaretiyle, aldığı desteği nasıl aldığını ve işletmesini nasıl büyüttüğünü, süt tenekesinden küçük bir fabrikayı nasıl kurduğunu anlatan ve kendisi işçiyken, yanından onlarca işçi çalıştırabilme gücüne nasıl sahip olduğunu anlatan örneği yanına koyuyoruz. Bir çiçekle bahar olmaz. Biz 74 milyonun her birini bir çiçek olarak görüyoruz. Bu çiçek bahçesinin baharın uzun soluklu olması, yazın uzun soluklu olabilmesi için her bir birey çok önemli. Her bireyi bu çiçek bahçesinde özgün, kendine ait mutlu, huzurlu bir bahçeye dönüşmesi çok önemli”.
Forumun açılışının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Anadolu’da aldıkları kredilerle hayallerini gerçekleştiren kadınların kurdukları standı gezdi. Bakan Şahin, kadınlarla tek tek ilgilenerek fotoğraf çektirdi.
(İHA)