BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Türkiye bir dönemi kapattı!

12 Eylül davasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya verilen müebbet hapis cezası İngiliz gazetelerinde geniş yer buldu.

Abone ol

İNGİLTERE'nin önde gelen gazetelerinden Guardian ve Financial Times, 12 Eylül davası kapsamında yargılanan Kenan Evren ve Tahsinkaya'nın müebbet hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili haberinde mahkemenin tarihi bir karar verdiğini aktardı.

12 Eylül'ü "Türk modern tarihinin en acımasız darbesi" olarak niteleyen Guardian si, "bu sarsıcı darbe"yle ilgili davanın hükümetin askerin siyasete karışma geleneğine son verme girişimi olarak görüldüğünü belirtiyor.

Guardian askeri yönetimin 50 kişiyi idam ettiğini, yaklaşık 600 bin kişiyi tutukladığını ve yüzlerce kişinin kaybolduğunu vurguluyor.

Haberde şöyle deniyor:

"Üç yıllık askeri yönetimiden sonra cumhurbaşkanlığı yapan Kenan Evren hiçbir zaman darbeyle ilgili pişmanlık belirtmedi, bunun sağcı ve solcu gruplar arasındaki kanlı sokak çatışmalarını durdurmak için gerekli olduğunu söyledi. 2009'daki bir açıklamasında 'Sık sık (darbenin) sorumlularını cezalandırmaktan bahsediyorlar. Ülkemizin o zamanki koşullarıyla ilgili olarak beni yargılamak isteyenlere her gün 20-25 kişinin öldürüldüğünü hatırlatmak isterim. Polis birçok mahalleye giremeyordu. Bunu boşuna mı yaptığımızı sanıyorlar' dedi."

"Evren daha sonra idam edilenlerle ilgili olarak o meşhur 'Asmayıp da besleyelim mi?' sözlerini söylemişti.

BİR DÖNEM KAPANDI

"Emekli genareller, AK Parti'nin dokunulmazlıklarını kaldırmasından sonra 2012'de başladı. Şimdiki Türkiye anayasası da 12 Eylül darbesinin ürünü."

Bu yorum da Financial Times'a ait. Gazete haberinde "Mahkeme acımasız 1980 darbesi nedeniyle 97 yaşındaki eski devlet başkanını müebbet hapis cezasına çarptırarak ülke tarihindeki bir dönemi kapattı" dedi.

Gazete, mahkemenin rütbelerinin sökülmesine karar verdiğiEvren ve Şahinkaya'nın temyiz hakkı olduğunu hatırlatıyor ve şöyle devam ediyor:

"Yaşları nedeniyle hapse girmeleri çok olası olmasa da, karar bu yüzyıla kadar askerin siyasetin ana aktörü olduğu bir ülke için tarihi bir değişimi simgeliyor."