BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,10
ALTIN 2.305,44
HABER /  GÜNCEL

Türkiye 1915 olaylarıyla yüzleşmeye hazır!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin 1915 olaylarıyla yüzleşmeye hazırız sözleri çok tartışma yaratacak gibi görünüyor

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Sultan Abdülmecid ve Dönemi Uluslararası" Sempozyumu'nda uzun yıllardır süren Ermeni soykırım iddialarına açıklık getirdi.

"Vefatının 150. yıldönümünde Sultan Abdülmecid ve Dönemi Uluslararası" sempozyumu Dolmabahçe Sarayı'nda başladı. İki gün sürecek sempozyuma TBMM Başkanı Cemil Çiçek de katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ilk defa bir padişahın anılması tartışmalarına da yaptığı açılış konuşmasında cevap verdi.

"ARŞİVLERİMİZİ AÇARIZ"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhuriyet ve demokrasinin en önemli kazanımalarımızdan biri olduğunu söyledi:

"İmparatorluğun külerinden Büyük Atatürk ve silah arkadaşları onların öncülüğünde dünyaya örnek bir bağımsızlık mücadelesi vererek bugünkü modern Cumhuriyete kavuştuk. Cumhuriyet ve demokrasi bizim millet olarak en önemli kazanımlarımızdandır. Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar'da yaşananları gördükten sonra Cumhuriyet ve demokrasinin milletimiz için ne kadar önemli üzerinde hassasiyetle durmamız gereken kavramlar olduğunu daha iyi anlıyoruz"

"TARİHİMİZLE YÜZLEŞMEYE HAZIRIZ"

Çiçek, Ermeni soykırımı iddialarına da değindi ve çok ses getirecek açıklamalarda bulundu:

"Bu bin yıllık süre içinde iftihar ettğimiz dönemler olduğu gibi ithamlarla karşılaştığımız zamanlar da oldu. Hala bu ithamlarla dünya çapında karşı karşıyayız. Özellikle 1915 olaylarıyla ilgili biz tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Kim ne söylüyorsa arşivlerimizi açarız ve tartışmalı dönemleri tarihçilerin ortaya koyduğu çalışmalarla değerlendirmeye hazırız.

Biz tarihimizle yüzleşmeye eksiklerimiz yanlışlarımız varsa onlardan yola çıkarak gelecek inşaasına mecburuz. Bu toplantıların bundan sonra yapılmasını isteriz. Ben şahsen fayda görüyorum. Eksik yanlış bilgiyle hüküm tesis etmek yerine bilimadamlarımızın ortaya koyduğu gerçekler üzerinde konuları tartışmak ve gelecek inşa etmenin doğru olduğuna inanıyorum"

"KİMSE BİR İSTİSMAR YAPMA ÇABASINA GİRMESİN"

Çiçek, Abdülmecit için TBMM Başkanlığı'nın bir anma töreni düzenlenmesine tepki göstererek, aynı özenin Atatürk'e gösterilmediğini söyleyen CHP milletvekili Muharrem İnce'ye de gönderme yaptı.

"Şundan hiçkimsenin şüphesi olmasın. Cumhuriyet kurulalı 88. yıl oldu. Cumhuriyet Osmanlı'nın alternatifi değil antitezi de değil. Tarihi süreç içinde yıkılmış yok olmuş bir coğrafyada yepyeni bir devlet kurma iradesinin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Ben böyle düşünüyorum. Yanlışım varsa zaten tartışılacaktır. Osmanlı ile Cumhuriyeti karşı karşıya getirecek bir yere varmamız sözkonusu olamaz. Kimse yanlış noktalardan giriş yaparak bir istismar yapma çabasına girmesin. Toplumumuzda yeteri kadar tartışılan konular var. Hiç olmazsa herkesin kabulü haline gelmiş konuları yeniden açmayalım"