BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,84
ALTIN 2.428,17
HABER /  POLİTİKA

Türkiş genel greve gidecek mi?

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, bir delegenin 'Genel grev kararı alacak mısınız?' sorusuna şu yanıtı verdi.

Abone ol

TES-İŞ'in de Genel Başkanı olan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, katıldığı Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Elazığ Şubesi 9. Olağan Genel Kurulu'nda bir delegenin "Genel grev kararı alacak mısınız?" sorusu üzerine "Almayacağız. Genel grev ne biliyor musun sen? Genel grev lafla olmaz" dedi.

Elazığ'daki genel kurula katılan Kumlu'ya bazı delegeler tepki gösterdi.

Vali Muammer Erol, genel kurulda yaptığı konuşmada, Genel Başkan Mustafa Kumlu'nun şahsında Türk-İş'in bugün sendikal harekette olması gereken ideal tutum ve davranış nedir sorusunun tam karşılığını verecek tutum, davranış ve sendikacılık örneği gösterdiğini belirterek, Kumlu ve yönetim kurulu üyelerini tebrik etti.

Türkiye'de, sendikal hareketlerin maalesef hep acı tecrübeleri yaşadıklarını, ülkeyi 12 Eylül 1980'e kadar getiren acı tecrübeleri gördüklerini ifade eden Erol, şunları kaydetti:

"Sendikal hareket öyle ya da böyle siyasi sahada bir partinin tarafı ya da karşıtı olmakla kendisini özdeşleştirmişti. Ve bu da sendikal harekete çok şeyler kaybettirmişti. Türk-İş, bugün hakikaten işçi hakları savunuculuğu, işçilerin hayat standardının yükseltilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda çok güzel sendikacılık örneği yapıyor. Bugün içinde bulunduğu en güncel problemde de bu tavır ve davranışı gösteriyor, gösterecek de. Herhangi bir şekilde işçi hareketinin talepleri masaya konulduğunda ifade tarzı öyle ya da böyle bir siyasi partiyi yıpratmaya, diğerini yükseltmeye dönük bir eylem niteliğini almamalı. Bunu aldığı gün, bu eylemden herhangi bir kazanç elde edilmesinin mümkün olmadığını hep gördük. Türk-İş de böyle bir duruma neden olmamak için elinden geleni yapıyor, yapacak. Bunları da biz, tüm milletimiz ve kamuoyu takdir ediyor."

ADAYLAR

Genel kurulda daha sonra konuşan şube başkanı Celal Şener, göreve gelmesinin ardından hiçbir zaman sendikanın kapısını kapalı tutmadığını söyledi. Şener, başta eğitim kurumları ve dershaneler olmak üzere birçok kurumla indirim sözleşmeleri yapılarak, toplu pazarlık gücünden üyelerin faydalandırıldığını kaydetti.

Başkanlığa aday olan Yılmaz Göçün ise genel kurulda yapılacak seçimin Türk-İş hareketine bir şey katacağına inanmadığını söyledi.

Göçün, "Çünkü bu inancımıza kelepçe vurdular, arkadaşlar. Bunlar hiç sorun değil. Biz çıkmışız aslanlar gibi mücadelemizi vermişiz yine de vereceğiz" dedi.

TÜRK-İŞ BAŞKANI KUMLU'YA TEPKİ

Göçün'ün konuşmasının ardından bazı delegeler salonda ayağa kalkarak, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'ya "Neden buraya geldiniz? Buraya gelmenizden gurur duyuyoruz ama keşke burada olmasaydınız TEKEL işçilerinin yanında çay içseydiniz. Birçok kurumlar özelleştirildi, ne yaptınız? İşçilerin hali ortada, susuyorsunuz" diyerek, tepki gösterdi.

Bir delegenin "Genel grev kararı alacak mısınız?" sorusu üzerine Kumlu, şunları söyledi:

"Almayacağız. Genel grev nedir biliyor musun sen? Genel grev lafla olmaz. Türk-İş Başkanı olarak genel grevden korktuğumdan değil. Genel grevi uygulayabilmek için biz başkanlar kurulunda, yönetim kurulunda konuştuk. Başkanlar kurulunda, 'Genel grevi kararı alın, uygulayalım' dediğimizde sordum. Hava-İş Başkanına, 'Uçakları durduracak mısın?'... 'Hayır başkan', Belediye-İş Başkanına 'Otobüsleri durduracak mısın?'... 'Hayır durduramam başkanım'... 'Peki trenler duracaklar mı?'...'Hayır başkanım'.

Genel grev yapmak için bize diyorlar ki, 'Enerji iş kolunun genel başkanısın, Türk-İş başkanısın şalteri indir, hayatı durdur.' Peki nasıl olacak? Bunun sorumluluğunu kim taşıyacak? Genel grev demek Türkiye'de veya dünyanın herhangi bir ülkesinde hayatın durması demek değerli arkadaşlar.

Alırsın kararı işçisi, memuru, esnafı, dar gelirlisi... Herkes, hayat durur. Şimdi Türk-İş eylem kararı alıyor veya genel grev kararı alıyor diyelim. Peki öbür kesimler nasıl olacak? Onun için soruyorum değerli arkadaşlar."

"BİRBİRİMİZE POLİTİKA YAPMAYALIM"-

Kumlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi kusura bakmayın. Burada diğer teşkilatların şube başkanları var mı? Türk-İş'in almış olduğu eylem kararlarını Türk-İş'e bağlı sendikaların birçoğu uygulamadı, değerli arkadaşlar. Yani sözde öyle 'Eylem, genel grev' denilmez. Türk-İş'in oradaki 5 yöneticisinin elinde sihirli değnek yok. Alırsınız kararı Türk-İş'e bağlı sendikalar uygular. 6 konfederasyon bir araya geliyoruz. Bırakın şimdi ilk defa ben getiriyorum bunların 6'sını bir araya. 2 tane konfederasyon 25 Kasımda eylem kararı alıyor, aynı meydanda olamıyorlar. Siz neden bahsediyorsunuz, arkadaşlar Allah aşkına ya. Kamu-Sen ile KESK karar aldılar, 25 Kasımda eylem kararı. İstanbul'da biri bir tarafta diğeri bir tarafta toplandı, değerli arkadaşlar.

Birbirimize politika yapmayalım. Biz inandığımızı yapmak zorundayız. Onun için 'genel grev nedir' diye soruyorum, değerli arkadaşıma? Yani genel grevi şuradaki bu grupla biz genel grev aldık diyemeyiz. Bunun adı genel eylemdir.

Biz elimizden gelen katkıyı yalnız onlar için değil, tüm çalışanlar için yapmaya çalışıyoruz. Ve bir sürü bağırmalarına, çağırmalarına, istifa demelerine rağmen. Şurada şu bağırdığınızı alıyor basın. 100 binleri getirdik, son 25 yılın en büyük mitingini yaptık. Ne yaptılar? Birileri kullandı, arkadaşlarımızı kürsüye çıkardılar. Onu verdi. Geldiler 'Türk-İş başkanı istifa' diye bağırdılar. Onu verdi. Türk-İş'i bastılar, onu verdi, değerli arkadaşlar. Bu iş böyle olmaz. Mücadele edin, haksızlık varsa gelin konuşalım, edelim de birbirimize böyle bağırarak, çağırarak haksızlık ederek olmaz."