BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.422,62
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Türkeş krizi MHP oylarını nasıl etkiler AK Parti'nin yeni planı

Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Küçükşahin, bugünkü yazısında Tuğrul Türkeş krizinin MHP oy oranına etkilerini analiz etti.

Abone ol

"Tuğrul Türkeş oy değil moral götürür."

Bu tespit Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin'e ait. 

"MHP'de kazanç kayıp hesabı" başlıklı bugünkü yazısında Şükrü Küçükşahin, Tuğrul Türkeş krizinin 1 Kasım seçimlerinde MHP'yi nasıl etkileyeceğini yazdı. 7 Haziran Milletvekili Seçimleri'nin hemen ardından Devlet Bahçeli'nin takındığı olumsuz tavrın AK Parti'nin elini güçlendirdiğini yazan Küçükşahin, 1 Kasım Erken Seçimleri'nde MHP'nin durumuna ilişkin çarpıcı bir yorumda bulundu:

"Aynı seçmenin, eline fırsat geçtiği halde MHP'nin 'HDP gerekçesi' ile AKP ve Erdoğan'ı köşeye sıkıştıracak her manevrayı geri çevirmesine güçlü destek verdiği düşünülmesin."

AK PARTİ'DEN YENİ HAMLELER GELEBİLİR

Küçükşahin, Türkeş hamlesiyle istediğini alan AK Parti'nin MHP'ye yönelik yeni planları da olduğu yazdı. 

Küçükşahin'in bugünkü yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

TÜRKEŞ OY DEĞİL MORAL GÖTÜRÜR

"...Aynı seçmenin, eline fırsat geçtiği halde MHP'nin. 'HDP gerekçesi' ile AKP ve Erdoğan'ı köşeye sıkıştıracak her manevrayı geri çevirmesine güçlü destek verdiği de düşünülmesin. Hele de Erdoğan'ın fırsatı yakalar yakalamaz MHP'ye sert yumruk atmışken.

Tuğrul Türkeş yumruğu
, MHP tabanında oy kayması yaratmayacak gibi. ama MHP seçmeni üzerinde böyle bir moral kırılması yarattığını görmeli. Ayrıca Erdoğan-MHP çatışması henüz bitmiş değil, başka adımlar gelebilir.
Çünkü, HDP'ye yüklenişin bu partiye zarar yerine oy sağladığı görülünce, 'MHP'yi baraj altına itmek daha kolay' düşüncesine varılmış olmasın? Gördüğüm kadarıyla. 'Tuğrul Türkeş üzerinden partimize operasyon yapılıyor' anlayışı MHP'de kenetlenme yaratmış, o nedenle ki Türkeş, kendisiyle birlikte kabineye başka iki MHP'liyi daha çekme uğraşısında hüsran yaşadı, 'tüy dahi' koparamadı. Ancak, 7 Haziran uı mesajını yok sayan Bahçeli, seçim hükümetiyle de Erdoğan'ın elini daha güçlü kıldı. Bürokraside MHP'ye yakın kadroları 'sıkı kontrol' amacı bunlardan biri.
Özellikle İçişleri Bakanlığı'na atamayı bu anlamda da çok manidar bulmalı. Malum, Selanıi Altınok, 17/25 Aralık sürecinde, Efkan Ala yönlendirmeli operasyonlarla o soruşturmaların ortadan kalkmasını sağladı. Emniyet Müdürü atandığında İstanbul'a Başbakan uçağıyla götürülmüşken, bakan yapılınca Ankara'ya tarifeli uçakla dönmesi, uçağın içine kadar gelip gözyaşlarıyla uğurlayanların sadece yardımcıları olması kimseyi yanıltmasın.

Güçlü destekle daha büyük görevler üstlenecek, ama Altınok da bilmeli ki, koşulları eskisi kadar rahat olmadığından eski 'başarısının' tekrarı da çok zor.