BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.437,25
HABER /  POLİTİKA

Türkeş AK Parti'ye mi geçiyor?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tuğrul Türkeş'in bakanlık teklifini kabul etmesiyle ilgili tartışmaları değerlendirdi. Davutoğlu, Türkeş'in MHP'li olduğunu ve AK Parti'ye geçmek gibi bir düşüncesinin de olmadığını söyledi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tuğrul Türkeş'in Anayasal bir zorunluluğu yerine getirdiğini ve kabinede de MHP'li bir isim olarak görev aldığını söyledi. MHP Genel Merkezi'nin Türkeş ile ilgili tasarrufu öncesi böyle bir işlemin gerçekleştiğini ve sürecinde tamamlandığını söyleyen Davutoğlu, Türkeş'in AK Parti'ye geçeceği yönündeki iddiaları ise kesin bir dille yalanlayarak, böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk TV'de Ankara Temsilcisi Veyis Ateş ile birlikte gazetecilerin sorularını cevapladı. MHP'nin kendilerini HDP konusunda köşeye sıkıştırmaya çalıştığını söyleyen Davutoğlu, kurulan hükümetin kesinlikle koalisyon hükümeti olmadığını ve seçimlere Anayasa'nın emrettiği gibi bir seçim hükümetiyle gidildiğini ifade etti.

"HDP'Lİ İSİMLERİ ATAMAZDIM"

7 Haziran sonrası CHP ve MHP ile koalisyon görüşmelerinin yapıldığını; ancak terörle arasına mesafe koyamadığı için HDP ile koalisyonu kesinlikle düşünmediğini de söyleyen Davutoğlu, hükümet kurma çalışmalarının başarısızlığa uğramasının ardından seçim hükümeti için hem CHP hem de MHP liderlerine çağrı yaptığını hatırlattı. Teklifin kabul edilmesi halinde kabinede kesinlikle bir HDP'li ismin yer almayacağını söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu;

"Kabinedeki isimleri belirlerken, temsil gücü olsun ki bu temscil gücüyle herkes kendini o kabinede hissetsin istedim. İlk kez bir başörtülü de bakan olması sebebiyle, iki çok kıymetli isme teşekkür ettim. Bu da bir zorunluluktu; çünkü AK Parti'nin bakan sayısı 13'ten 11'e inmesi gerekiyordu.

"BU HÜKÜMET AK PARTİ HÜKÜMETİ DEĞİLDİR"

Bu bir anayasal zorunluluktan kaynaklanan bir hükümettir. İsimler belirlerken herhangi bir ön yargım yoktu. Bu kişilere yapılan bir tekliftir. Bir koalisyon hükümeti oluşmayınca, Meclis'in üzerine düşen bu sorumluluğu bir grubun üstlenmesi gerekiyordu. Bu bir AK Parti hükümeti değil, dediğim gibi bu bir Anayasal zorunluluktan kaynaklanan bir hükümettir. 

Perşembe günü çağrı yaptım hem CHP hem de MHP liderlerine. Gelin bir hükümet kuralım ve birlikte ülkeyi seçime götürelim istedim. Bu çağrıya kulak verilseydi, sanırım hem Bahçeli hem de Kılıçdaroğlu büyük ihtimal kabinede yer alırdı. Önce seçim meydanlarında mücadele eder sonra da Bakanlar Kurulu'nda oturur ülkenin geleceğini konuşurduk.

"AK PARTİ HÜKÜMETİ OLSA HDP'YE BAKANLIK VERMEZDİM"

HDP ile bir hükümet kurulmasını biz düşünmedik. AK Parti hükümeti olsa, kendilerine saygı duymama rağmen iki HDP'li bakan kesinlikle AK Parti hükümetinde yer almazdı. Çünkü terör noktasında, aralarına mesafe koyamadılar.

BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI

Bahçeli yine bir açıklama yapmış şahsıma yönelik. Kendisine yakıştıramadığım bazı ifadeler kullanmış ama açıkçası anlayamadım. Benim muhakeme kabiliyetimin olmadığını söylemiş. Tebessümle karşılıyorum bu sözleri, benim muhakeme kabiliyetimin ne olduğunu az çok kamuoyu biliyordur. Dolayısıyla burada bir zorunluluğun getirdiği bir tablo oluştu; ancak en iyisini yapmaya çalıştım.

TUĞRUL TÜRKEŞ'İN DURUMU

Teklif öncesi Sayın Tuğrul Türkeş ile kesinlikle bir görüşmem olmadı. Sayın Türkeş, bakanlık teklifini kabul ettikten sonra kendisiyle bir görüşmem oldu. Bir saati aşkın da bir görüştük. Açık yürekliliğini bilirim kendisinin. 

Sayın Türkeş'in içinden gelen sesi dinlediğini düşünüyorum. İçindeki o ses "Bu devlet görevidir" dediği için bu görevi kabul ettiğini düşünüyorum.

Açıkçası teklifimize "hayır" diyen hepsine şaşırdım söyleyeyim. Levent Bey bana kalırsa farklı nedenlerden dolayı "hayır" dedi. 

"TÜRKEŞ AK PARTİ'YE Mİ GEÇİYOR?"

Aramızda milletvekilliği konusunda herhangi bir görüşme olmadı. Sayın Türkeş, AK Parti'ye geçmek için teklifimize "evet" demedi. Anayasa gereği MHP'li bir isme teklif götürüldü ve kendisi de bu şartlarda kabul etti. Onu konuşmadık ve hukuken o MHP'li bir isimdir. Bu göreve geliş nedeni de zaten AK Parti'ye geçmek değildir. Dolayısıyla böyle bir konuyu Sayın Türkeş ile konuşmam doğru olmaz. Sonuçta MHP hangi kararı alırsa alsın bu süreç sonuç itibariyle bitmiştir ve Anayasa'nın gerekliliği yerine getirilmiştir.

BAKANLAR KURULU'NDA GÖREV DAĞILIMI

Yeni Bakanlar Kurulu konusunda henüz bir dağılım yapılmadı. Arkadaşlarımla oturup bu konuyu konuşacağız."