BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  SAĞLIK

Türkan Şoray'ın hastalığı Cushing sendromu nedir?

Türkan Şoray'ın cushing sendromu nedir? Türkan Şoray b eyninden tümör alındığı haberi herkesi çok şaşırttı. Türkan Şoray'a daha önce cushing sendromu teşhisi konmuştu.

Abone ol

Türk sinemasının 'Sultan'ı Türkan Şoray'ın beyninden tümör alındı. Türkan Şoray'a daha evvel cushing sendromu teşhişi konuştu. Akabinde de kötüleşen sağlık durumu nedeniyle beyin ameliyatı oldu. Peki Türkan Şoray'ın hastalığı cushing sendromu nedir?

Cushing sendromu Türkan Şoray ile hayatımıza girdi. Cushing sendromunu anlamak için önce Kortizol hormonun ne olduğunu bilmek gerekiyor. Kortizol hormon; stresli zamanlarda böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan hormona denir. Kortizol salgılanması vücudun fiziksel ve zihinsel strese verdiği cevap olarak adlandırılabilir. Bundan dolayı kortizol, stres hormonu olarakta biliniyor. 

CUSHİNG SENDROMU NEDİR?
1932 yılında Harvey Williams Cushing tarafından tanısı ilk kez konmuş olan kortizol hormonunun olağanın üstünde bir düzeyde olduğu durumlarda ortaya çıkan belirtiler bütünüdür. Cushing sendromunun alışılmış nitelikleri kilo artması, obezite, kan basıncının artması (hipertansiyon), ve derinin zayıflaması sonucu oluşan çizgilerdir. Her hastada belirtilerin tümü gözlenmeyebilir.

Belirtilerin ağırlığı ve niceliği hastanın ne denli uzun bir süredir kortizol etkisinde kalmasına bağlıdır. Ancak kimi belirtiler bu durumdan bağımsız, iveğen olarak da gelişebilir. Örneğin, özellikle uyluk kemiğinin baş bölgesinin iveğen doku ölümüne uğraması (akut aseptik nekroz) çok kısa bir süredir hafif izleyen, ya da yıllardır ağır izleyen Cushing sendromlu hastalarda da rastlanabilir.

Cushing hastalığı hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran adrenokortikotrop hormonu (ACTH) fazla ürettiği durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Cushing hastalığı Cushing sendromunun en sık rastlanan nedenidir. Cushing hastalığına hipofiz bezinin fazla büyümesi (hiperplazi) ya da bir tümör neden olur.

CUSHİNG SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gövde fazla kilolu, kol ve bacaklar ince, yüz yuvarlak ve tombuldur. Akne ya da cilt enfeksiyonları, karında, uyluklarda ve göğüste mor çatlaklar, kolay morarabilen hassas bir cilt, ensede yağ toplanması, zayıf kaslar, sırt ağrısı, kemik ağrısı ve kemiklerde hassasiyet gibi belirtileri vardır.