BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.427,56

Türk Turizminde Yatırım ve Yatırımcı

Dedeman Hotels & Resorts international, İş geliştirme Direktörlüğü görevine devam eden sektörün güçlü ismi Asım Şahinoğlu ile bir araya geldik.

Merhabalar,

Bu hafta sizlerle Türk turizminde genele yayılarak çoğalan otel yatırımları ve yatırımcılarının nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda, turizme gönül vermiş ve bu yolda ilerlemek isteyen genç turizmcilere de ışık tutacak fikirlerin paylaşıldığı bir seyahat yazısıyla yine karşınızdayım.

Tam olarak bu hususta turizmde dopdolu geçen 33 yılı geride bırakarak, tecrübeleri ve yaptıklarıyla isminden başarı ve övgü ile bahsettiren ve halen Dedeman Hotels & Resorts international, İş geliştirme  Direktörlüğü görevine devam eden sektörün güçlü ismi  Asım Şahinoğlu ile bir araya geldik.

Asım Şahinoğlu turizm hayatında geride bıraktığı 33 yıla ülkemiz başta olmak üzere Hırvatistan, Beyaz Rusya, Ukrayna, Türkmenistan, Malezya, Kazakistan, İsviçre, Fransa gibi ülkelerde değişik otel guruplarının koordinatörlüğü, genel müdürlük gibi üst düzey görevleri ve bir çok otelin açılışını  sığdırdı.

Kendine özgü tarzı ile mütevazı kişiliği ve sağlam duruşunu çalışmış olduğu işletmelere farklı bakış açıları getirerek gelişime açık üretken ve yapıcı iş modelleri ve çözüme giden yapısıyla dikkatleri çekti. şu anda da bulunduğu görevde ülkemizin doğudan batıya her şehrinde turizm yatırımı yapmak isteyen, yeni bir otel açmak isteyen yatırımcılara yön veren karar mekanizmasının kullanılması ve doğru yapılanmanın uygulanılması için çalışmalarına devam ederken yurt dışındaki bölgelerde de yoğun iş projelerini geliştirmeye devam ediyor.

İşte Asım Şahinoğlu’n dan Türk Turizminde Yatırım ve Yatırımcılara ışık Tutacak

Açıklamalar

Abideleri Taşlar Değil, İşler Yapar

Sektörün temel ihtiyaçlarını dile getirmek gerekiyor asıl sorunları unutmadan asıl olan doğru çözümleri bulabilmek için ortak noktalarda buluşmalıyız. Çözüm önerileri olmaktan çıkmalı zaman çözüm bulmak üzerine tüketilmemelidir.

Türkiye de turizmin gerçek değerini bulmadığını düşünüyorum ve bu ülkenin turizm bakanının turizmin içinden gelmesi gerektiğine inanıyorum.Sizlerle şu sözü  paylaşmak isterim “Geçmişinizin derinliği, geleceğinizin yüksekliğini belirler…”

“Gökdelen ne kadar yükselecekse temelinin de o kadar derin olması gerekir.”

Nitelikli Turist Gelmeli

Turizmde benim için nicelik kavramı çokluk anlamındadır. Bizce nitelikli turist gelmeli ve ülkemizin turizm çıtasını yükseltecek grafikler oluşturmalıyız. Bilgi ve birikimimizi sektöre yapılan yatırımı doğru yönlendirmek üzerine yoğunlaştırmalıyız.

İştah kabartacak Projeler Sunmalıyız !

Yatırımcıların, hayallerindeki  yatırıma başlamadan önce mutlaka yanlarına bir işletmeci almaları gerekiyor. Ben başlayayım nasılsa biter mantığı kırılmalı. İşletmeciyle iyi anlaşmalar yapıp sağlıklı yatırımlar ortaya çıkarılmalıdır.

Yatırımcı Bilmeli…

Otelcilikteki geri dönüşümün çok hızlı olmadığını, bu işin bir sabır işi olduğunu ve bu doğrultuda yatırımcıların beklentilerini orta ve uzun vadeye  yaymaları gerektiğini unutmamalıdırlar.

Domino Taşı Etkisi Yaratmalıyız

Ülkemizde yeni otel yatırımları yapılan şehirler arasında Eskişehir, Denizli, Mardin, Samsun, Van, Malatya, Elazığ gibi şehirler dikkatleri çekerken Doğu Anadolu Bölgesinde yatırım potansiyeli artmaya başladı, yatırımcıya uygun şartların oluştuğunu gözlemlemekteyiz.

Türkiye deki Turizm Yatırımları Nasıl Olmalı ?

Derslerimizi iyi almalıyız, konjektörü takip etmeli  ve dünyanın içinde bulunduğu durum ile ülkemizin durumu iyi analiz edilip doğru yatırımlar yapılmalı. Doğru adresi vermeliyiz, doğru model olmalıyız. İnandırıcılığın çok önemli olduğunu, yaptıklarınla davranışlarınla doğru örnek olup birleştirici noktada buluşmalıyız. 

Kendin Olmak

Herkes şunu bilmeli ki bir kimse emek sarf etmeden bir noktaya gelemiyor. Kendini geliştirmek, sabırlı olmak ve daha iyi olanı takdir edip önce onun gibi olmak sonra onu geçmeye çalışmak… Bu adam neden garsonluktan şef olabildi? İncelemek gerekir mutlaka haklı bir nedeni vardır.

Otelciliğin İnsanlara Sunduğu İki Gerçek Vardır

1- İhtiyaçların karşılanması

2- Beklentilerin karşılanması

Ben niye ceket giyiyorum? Neden olduğunu araştırmak gerekiyor denklem çok kolay aslında

Bu iki gerçek misafirin bu iki temel sorusuna doğru cevap verip bunu da kişiselleştire

biliyorsanız farkı yaratıyorsunuz , sihir burada. Misafiriniz otelinizin iyi taraflarını ne kadar çok iyi algılaya biliyor.

Turizmde ayakta kalmak için sadece binayı yapmak yetmez, hizmet anlayışını geliştiren insanlarla o binaya can vermek gerekir.

Asım Şahinoğlu 33 yıl İçerisinde İnsanı Sevmenin Ne Demek Olduğunu Öğrendi

İnsanın yer yüzündeki en önemli kaynak olduğunu öğrendim.en değerli olan insandır.

İnsana yapacağınız doğru yatırım sizi gerçek başarıya götürecektir. Bu sektöre gireceksiniz insanı sevmeyi bileceksiniz, işinizi sevmeyi bileceksiniz ve asla unutmayacaksınız ki kendinizi sevmeyi bileceksiniz. Kendini sevmeyen insan hizmet veremez, her an her şey olabilir. Bazen ufak bir tebessümle bile büyük bir sorunu çözebilirsiniz.

Ben Ne Yapmak İstiyorum

Bir çorba yapmak için içine ne bulursan koyamazsın, adına çorba denir ama lezzeti olmaz.lezzeti olmayan çorbayı da kimse içmez. Eğer aşure yapmaksa bile işin yine aşure malzemesini içerisine koymak gerekir.En büyük hedefimiz turizmi doğru yönlendirmektir. 

Üçlü Prizin Gülümseten Hatırası

Türkiye’nin en büyük tıp kongrelerinden birisi, genel müdürlüğünü yaptığım bir otelde yapılırken kongreyi gerçekleştiren acenta sahibi ve kongre üst yönetimi lobide kendi aralarında ilk iki günün değerlendirmesini yaparken her şeyden memnuniyetlerini ifade ediyorlardı. O sırada garson kızımız masaya siparişlerini getirdi. Acenta sahibi beyefendi  garson kızımıza beni işaret ederek şu bey otelin teknik müdürümü diye sorduğunda kızımızda hayır o otelimizin genel müdürü diye cevaplar. Acenta sahibi aya kalkarak yanıma geldi bir dakikanızı rica edebilir miyim dedi . kusura bakmayın biz sizi teknik müdür olarak düşündük çünkü operasyonun içinde hep sizi gördük hatta sizden üçlü priz istedik hemen geldi. Biz bu kadar zamandır bu tür organizasyonları düzenliyoruz ama ilk kez bir genel müdürün operasyonun bu kadar içinde olup ta olmamış gibi oluşunu gördük ve bende 1990 yılında yaşadığım ve gülümseyerek hatırladığım o günden sonra operasyonun içerisinde çok daha fazla yer aldım. Ve herkes aslında olayın içerisinde bir bütünü temsil eder.

Fatih Terim Gerçek Bir Motivasyon Modelidir

Her büyük organizasyon öncesinde ekibimi toplayıp yaşanmış bir başarı öyküsünü anlatarak bu işin bir ekip oyunu olduğunu ifade ederdim.Bu konu ekibin motivasyonunu arttıran bir unsurdur. Fatih Terim in bu anlamda iyi bir motivasyon örneği olduğunu ve örnek bir lider olduğunu düşünüyorum. Fatih terim gerçek bir modeldir. Bir sürü genç turizmci arkadaşımız yetişiyor, bu genç turizmci arkadaşlarımızın doğru yönlendirilip, doğru modeller seçmesi gerekiyor.

Doğru Kurumlarda Bulunup, Uzun Soluklu Çalışmayı Kendime Prensip edindim.

Özellikle yurdumuzun kıyı şeridindeki otellerde yaşanan en büyük sıkıntıların başında şirketlerin yöneticilere, yöneticilerin de şirketlere zaman tanıması ve şirket kültürüne katkıda bulunmak için sabırlı olup bu kültürü özümsemeleri için zaman gerekiyor. Kısa sürede yapılan iş değişiklikleri doğru sentez yapmanıza engel oluyor. Doğru kurumlarda bulunup uzun soluklu çalışmayı kendime prensip edindim. İşte o zaman gerçek başarıya ulaşıyorsunuz.

Gelecek Dedeman ile Gelecek !

Önümüzdeki 5 yıla 30 Otel

Hızla yayılma politikasıyla Dedeman Hotels & Resorts international,önümüzdeki 5yıl içerisinde Türkiye deki otel sayısını 30’a çıkarmayı planlıyor. Yeni bir yapılanmayla farklı modeller yaratacak önemli projelere imza atılacak, işletme hizmet anlayışında belirgin farklar yaşatacak. 

Dedeman Hotels & Resorts international ;

-Stratejileri

-Yatırımcı programları

-Planlamaları

-Vizyonu

-Misyonu

-Güncellemeleri

Ve sonuç olarak sizlere çok yakın Dedeman Oteller Zinciri

Asım Şahinoğlu, iş geliştirme müdürü Oğuz Isıgöllü ve ekibiyle yüksek performansla yoğun bir mesai harcayarak, yurtiçi ve yurtdışı otel yatırım ve projeleri için durmaksızın çalışıyor.

Hayatın Durağı Ve Son Durak

Her durağa uğrayan otobüs, ulaşacağı yere en geç giden otobüstür.

Asım Şahinoğlu, yaşarken onu etkileyen hayat adına paylaşılan ne varsa hayatın durağı misali soruların cevabı olan belki de hiç bitmeyecek bir sevda ile hayata sımsıkı tutunanlardan…

Bundan sonraki yazılarımda da turizme gönül vermiş, ömrünü bu yola adamış bir çok başarılı yönetici, yatırımcı ve sürpriz isimleri siz değerli okuyucularımla buluşturmaya devam edeceğim.

Yepyeni Bir Şehirde Tatil Tadında Buluşmak Üzere…