BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Türk turizmi için ne yapmalı nasıl yapmalı?

İnternethaber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı google'u Alper Tekbaş, bugünkü yazısında turizmin sorunlarına neşter atıyor

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş Türkiye turizminin genel bir değerlendirmesini yaptı.

Ülkemizin dünya çapında bacasız endüstrisi olan turizm gerçeğimiz büyük bir önem taşımaktadır. Yaz turizminin yavaş yavaş sona erdiği şu günlerde kış turizmine doğru tatil programları yapılmaya başlanırken ülkemize gerek yerli gerek yabancı turistlerin dikkatleri çekti.



Ülkemizin Turizm de ki Pazar Payını Nasıl Daha İyi Hale Getirebiliriz?

Paris gibi bir şehre ortalama 25 milyon turist ziyarette bulunurken, üç imparatorluğa başkentlik yapmış kıtaları birbirine bağlayan, Avrupa 2010 kültür başkenti olan İstanbul’umuza ortalama 6.5 milyon turist ziyarete gelmiş.



Bu sayıyı nasıl çoğaltabiliriz ?

Ülkemiz için turizm bacasız bir endüstri ve çok büyük bir gelir kaynağıdır. Geçtiğimiz yıl ortalama 25 milyon turist ülkemizi ziyaret etmiş ve dünya sıralamasında 7.sırada yer almışız. Fakat şöyle de bir gerçek var ki biz çok turist mi istiyoruz yoksa kaliteli, nitelikli, ülke ekonomisine gerçekten katkıda bulunacak turist mi bunu değerlendirip gözden geçirmemiz gerekiyor.



Kıtalar Arası Köprü

Avrupa ile Asya’yı bağlayan Avrasya dediğimiz 4 mevsimin aynı anda yaşanabildiği, dünyada eşi benzerine çok az rastlanan sosyolojik olarak kendi içinde kültürel ve tarihsel birikimini kendine has özellikleriyle, Anadolu’nun sıcak insanının gözü tok gönlü zengin benliğini dünyaya sunmuş bir ülke olma özelliğini taşıyoruz.

Türkiye ye gelen turistlerin neden ülkemizi tercih ettiğini bilmemiz gerekiyor ve gelen turistlerin profilini iyi bilmemiz gerekiyor.

 

Secur Turizmini Kültürel Turizmle mutlaka desteklemeliyiz.

Deniz, kum, güneş diye tabir ettiğimiz tatilci potansiyeli, ülkemize gelen turistlerin ortalama % 80 inini oluşturuyor. Kültürel ve inanç turizmi ile ilgili yüzdeyi arttırmamız turizm gelirimizin artmasına, ülke ekonomimizin ve dünya vizyonumuzun kuvvetlenmesine faydası olacaktır.



Sağlık Turizmi

Ülkemizdeki kaplıca ve termal bölgelerin ve tesislerin daha iyi tanıtılarak bu yönde de ülkemize gelen turist sayısının arttırılmasını sağlamalıyız.



Yükselen Trendler

Ülkemiz de İstanbul, Kapadokya, Ürgüp, Nevşehir, Kayseri, Safranbolu, Konya, Pamukkale, Efes Antik kenti ve Şirince’nin içerisinde bulunduğu Selçuk, Truva , Çatalhöyük, Alacahöyük, Amasya, Mardin, Nemrut, Adıyaman, Urfa, Hatay, Antalya gibi birçok bölge ziyaret edilirken yeni ve alternatif bölgelerin de gezilip görülmesini sağlamalıyız.



Rota Çok Önemli

Fransa, İspanya gibi turizm de dünya da ön sıraları alan ülkelerin turizm gelirleri 35-40 milyar £’u bulurken , Suudi Arabistan’ın da özellikle hac döneminde ciddi bir turizm geliri elde etmesi dikkatleri çekiyor.



Dinler Mozaği

Örneğin Fatih sultan Mehmet’in oğlu II.Murat donanmasını yollamış, sefaratları getirtmiş huzur içinde yaşamış yüzyıllarca dil,din,ırk gözetmemeksizin bir çok farklı insana bir olarak kucağını açmış Anadolu.
Sümela manastırından tutunda Noel Baba kilisesine, Meryem ana evine, Antakya’da ki St. Pierre kilisesine ,





Edirne’de ki Selimiye Camiine, Sarp antik kentine varana dek saymakla yazmakla bitmeyen nice ayrıntı, efsane ve gerçeğin ta kendisi olan Türkiye hiç sönmeyen bir ateş olarak geleceğe ışık tutuyor.



En iyi tatil köyleri

Dünyanın dört bir yanından gelen tatilcilerin ülkemizi tercih etmesinde büyük payı olan birbirinden güzel otellerimiz artık dünyada örnek gösteriliyor. Sürekli kendini yenileyen hizmet ve servis anlayışını, gelişen teknolojilerle destekleyen profesyonel personelleriyle misafirlerinin iyi bir tatil geçirmesi ve tekrar kendilerini tercih etmesi için kıyasıya bir mücadele içersindeki otellerimiz de turizmimize büyük katkı sağlıyor.



Turizm sektöründe çalışan, ailelerin geçimini saylayan personelin iş güvencesi, moral ve motivasyonunu ve geleceğe güvenle bakmasını sağlamak için gerekli tedbirlerin alınmasının genel turizm performansının artırılmasına faydası olacağını düşünüyorum.



Peki ne yapmalı?

Yazılı ve görsel medyaya büyük bir görev düşüyor. Tanıtıcı, kaliteli programlar yapılmalı, devlet desteğinin çoğaltılması, yurt dışı fuarlarda ülkesel tanıtımımızın sürekli olarak yapılması ve aynı zamanda da ülkemizde uluslar arası önemli davetlerin arttırılması. Kongre turizminin güçlendirilmesi.



Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyetindeki Turizm Yatırımları

Akdeniz’in cennet adası olarak adlandırılan ve tatil turizmi için oldukça uygun olan ada turizmi canlandırılıp sadece kumar turizminin gölgesinde bırakılmayarak, daha uzun soluklu değişik tatil alternatifleri için tercih edilmesini sağlamalıyız.

Benim kalemimden bu haftalık bu kadar Hayatta keşke dediğimiz tüm güzelliklerin bizle olması dileğimle iyi tatiller…