BIST 9.812
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.430,87
HABER /  GÜNCEL

Türk sağı parçalı bulutlu

Siyasetin sağı tıkandı mı? Üç hilal çatırdıyor, Kırat tökezledi, Arı'nın vızıltısı dahi çıkmıyor. MHP Kongre'ye gidiyor, DYP kongeren yaralı çıktı, ANAP ise hala beklemede.

Abone ol

Siyasetin sağ kanadında yer alan üç partide de sıkıntı var. MHP'de uzun süredir devam eden rahatsızlık iyice su yüzüne çıktı. MHP yakında olağanüstü kongreye gidiyor. DYP olağan kongreden yaralı çıktı, ANAP beklemede...

Siyasetin sağ kanadında yer alan üç parti de sıkıntılı. DYP olağan kongreden yaralı çıktı ve 4 milletvekili birden istifa edince partinin Mehmet Ağar dahil, TBMM'de üç temsilcisi kaldı. MHP de ise Genel Başkan Devlet Bahçeli yeniden tartışılmaya başlandı. 500'ü aşkın delege imza toplayarak, partiyi olağanüstü kongreye götürmeye çalışıyor. MHP'de bol adaylı bir Genel Başkanlık mücadelesi için düğmeye basıldı.

Kongresini yapıp, genel başkanlığa Erkan Mumcu'yu oturtan ANAP'ta ise ilk günlerin heyecanı yatıştı. Parti beklemede; ANAP'ın kaderini sağdaki diğer partilerdeki iç hesaplaşmaların sonucu belirleyecek.

Derin çatlaktan görünenler NOKTA, 30 Nisan tarihli sayısında haberi "MHP'de derin” çatlak başlığıyla vermişti. Son günlerde MHP içindeki muhalif hareket genel merkez yanlıları ile çatışmaya başlamış ve olaylar taraşarın karakolluk olması ile sonuçlanmıştı.

Muhalişerin çıkardı ğı Yeniçağ gazetesi ile merkezin kotrolündeki Ortadoğu gazetesi arasında dava düellosu sürerken, iş geldi olağanüstü kongre kapısına dayandı.

MHP'deki iç karışıklığın, yaşanan "bayrak" ve "linç girişimleri" sırasında MHP Genel Merkezi'nin "ülkücüleri sokağa dökmeme" tavrı nedeniyle başladığı söylense de, çatlağın daha derinlerde olduğu bizzat parti çevreleri tarafından teleffuz ediliyor. Ancak, Devlet Bahçeli'nin Alpaslan Türkeş' ten boşalan koltuğa oturmasına kadar, alttaki kaynaşma yer üstüne çıkacak bir kanal bulamamıştı. Son günlerdeki gelişmeler, parti içindeki volkanik patlamaların kolay durulmayacak bir noktaya geldiğini gösteriyor.

Türkeş'in sağlığında da, bir kesim partili Türkeş'in MHP'yi merkeze açma yaklaşımına karşı sessizce muhalefet ediyordu. Türkeş'in merkez sağ liderlerle başlattığı dirsek teması parti içinde hoş karşılanmıyordu. Ancak, Türkeş'in parti içindeki ağırlığı açık eleştirilere imkan tanımadı. Bu muhalefet hareketi birleşerek, Türkeş'in ölümünden sonraki ilk kongrede Bahçeli'yi genel başkanlık koltuğuna taşıdı. Bugün devrilmek istenen Bahçeli, aslında partinin muhalif güçlerine dayanarak koltuğa oturabilmişti.

Kaynak: www.noktadergisi.com.tr