BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.496,58
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Türk profesörün büyük başarısı

Dünyada ilk kez bulunan bir minerali keşfetti. Adını dünya bilim tarihine altın harflerle yazdırdı. İşte Türk profesörün başarısı;

Abone ol Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Sarp, Cenevre Üniversitesi ile 3 yıldır ortaklaşa yürüttüğü bilimsel çalışmalar sonucunda, Türk bilim tarihine önemli bir hizmeti sunarken, ADÜ'nün adını dünya bilim tarihine yazdırdı.

ADÜ Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Sarp, Öğretim Görevlisi Hakkı Babalık ve Cenevre Üniversitesi'nden Prof. Dr. Radovan Cerny, mineroloji dalında çok önemli bir başarıya imza attı.

Sarp, yaklaşık 3 yıl süren çalışmalar sonucunda ismini Türk bilim tarihinin yanı sıra dünyada mineroloji konusunda altın hafifler yazdırdı.

22 ÜYEDEN 21'İ ''EVET'' OYU VERDİ

Prof. Dr. Halil Sarp ise Türk üniversiteler tarihinde ilk ve tek olmak üzere yeni bir mineral keşfi yaptığını, bu mineralin adına ''Lapeyreit'' adını verdiğini anlattı.

Yapılan keşfin, dünyanın gelişmiş 22 ülkesinden üyesinin bulunduğu Uluslararası Mineraloji Birliği Yeni Mineral İsimlendirme ve Sınıflandırma Komisyonu'nca 31 Eylül'de 21 oyla kabul edildiğini, ancak ret oyu veren 1 üyenin de daha sonra ikna olarak bulduğu minerali ''dünyada yeni bir mineral'' olarak kabul ettiğini kaydeden Sarp, şöyle konuştu:

''Artık dünya mineraloji literatüründe ADÜ tarafından yapılmış bir çalışmada yer almaktadır. Bu buluşum gelecekte teknolojinin gelişmesine zemin ve katkı sağlayacak. Bu mineral ileride teknoloji alanında kullanılacak. Mineralin nerede işe yarayacağı, bilim adamları tarafından daha sonra keşfedilecek.''

Sarp, daha önceki yıllarda bulduğu bir başka mineralin, anjonik akım üretiminde teknolojik olarak yerini alacağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan, Prof. Dr. Sarp'ın başarısı ADÜ Senatosu tarafından da kutlandı. Senato Odası'nda yeni minareli tanıtan Sarp, ayakta alkışlandı.

PROF DR. SARP'IN ÖZ GEÇMİŞİ

1944 yılında Karacasu ilçesinde doğan Sarp, yüksek öğrenimini Cenevre Üniversitesi'nde tamamdı.

Sarp'ın Mineraloji dalında yapmış olduğu çalışmalar sonucunda 100'ü aşkın bilimsel makalesi önemli dergilerde yayınlandı.

Günümüzde Mineraloji dalında dünyanın saygın bilim adamları arasında yerini alan Sarp, insanlık tarihi boyunca keşfi yapılmış 4 bin'e yakın mineralin 42'sinin bizzat keşfini yaparak insanlık hizmetine sundu.

Sarp, halen Karacasu Memnune İnci Yüksek Okulu Takı Tasarımı ve Süs Taşları İşletmeciliği Programında Süstaşları ve Mineralojisi ile Gemoloji ve Süstaşı İşletme Teknikleri dersi veriyor.