BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,74
ALTIN 2.488,83
HABER /  GÜNCEL

Türk ordusuna densiz laflar

Amerikalı Türkiye uzmanı öyle laflar etti ki çok tartışılacağa benziyor. Kürt açılımını üzerine konuşurken Türk ordusuna hakaret etti.

Abone ol

ABD'li Türkiye uzmanı Barkey, Kürt açılımının  'Ordunun PKK'yı yenemeyeceğini idrak ettiği için' yapıldığını savunuyor.

İşte Henry Barkey'nin Kürt açılımı üzerine söyledikleri:

"ORDU PKK'YLA SAVAŞI KAZANAMAYACAĞINI ANLADI"

"Ordunun nihayet PKK'yla veya Kürtlerle 25 yıldır süren bu savaşı kazanamayacağını idrak eder noktaya geldiğini söylemeliyim.

Türkiye tarihi boyunca çok sayıda isyan patlak verdi, fakat bu en uzun olanı ve hâlâ sürüyor. 25 yıl önce dağda kaç kişi varsa, bugün de neredeyse o kadar var.

O yüzden en nihayetinde, bu savaşın sona ermeyeceği ve bitmesinin tek yolunun bir tür siyasi çözüm olduğu sonucuna vardılar.

Fakat ordu için siyasi çözüm, Türk devletinin temel ilkelerinden ve öğretilerinden en azını vermek anlamına geliyor.

Yani hükümeti son derece zorlu bir kavga bekliyor ve dürüst olmak gerekirse, (hükümet) belli reformlar konusunda kararlı olsa da, bunun ne kadar derin ve kalıcı olduğu konusunda biraz kuşkuluyum.

Eğer bu da yapay bir reform girişimiyse, hiçbir yere varmayacaktır. Bu açılım, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki üslerinden saldıran PKK'yla savaşa devam ettiği bir dönemde gündeme geliyor.

Ankara Iraklı Kürt yetkilileri PKK'nın üzerine gitmeye ikna etmek için büyük gayret sarf etti, zira bunun PKK'yı ayağa kalkamayacak biçimde zayıflatabileceği umuluyor. ABD'nin de desteğini alan bölgesel yaklaşım iyi gidiyor gibi.

Radikal