BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.404,86

“Türk müziğinde ana dizi” adlı eser üzerine…

Medipol Ün., Hanefi Özbek, Pan Yay.,Müzikologlar, Konservatuarlar,Müzik Eğitimi Uzmanları, türk musıkisi,

 

Yazılarımı takip edenler bilirler, müziğin 2 ana ayağının olduğunu, -uygulama ve teori- bunların birbirine paralel gitmesi/birbirini desteklemesi gerektiğini dile getirmekteyim. Çoksesli yada klasik batı müziği ile uğraşanlar için fazla bir sorun yok gibi, çünkü onlar teori konusunu bitirmiş, müzikologlar yayınları ile  en ince detayına kadar kuralları ortaya koymuşlar, bestecilerde buna uygun olarak eserler üretmişler ve müziklerini evrenselleştirmişler.

Türk müziğinde ise; uygulamaya  önem verilmiş, binlerce eser yazılmış, seslendirilmiş ancak; bunun sistemi, metodları, kuralları konusunda hala anlaşma sağlanamamıştır.

İşin sahibi olması gereken  Türk müziği alanındaki müzikologlar; 2014 Türkiyesi’nde hala ortaya bir eser koyamamakta, sempozyum sempozyum, ülke ülke gezerek günlerini gün etmekte, oturdukları ilin dışında yapılan sempozyumlara katılmaya can atmakta, içeriksiz, anlamı olmayan, müziğe hizmet etmeyen başlıklarla sözde –hem de İngilizce- bildiri vermektedirler. Özellikle yurt dışındaki sempozyumlara katılmak –yabancı dil iyi olmasa da, kağıttan okunacağı için- ünvana iyi etki ettiği için, geçer akçe sayılmaktadır.

Yöneticiler bu mantığın içinde olduğu ve unvan için puan yarışına girdikleri  için,  ciddi konularda adım atılamamaktadır.

Bu yazdıklarımı zaten müzik kurumlarında görev yapanlar biliyorlar/sık sık tanık oluyorlar…

Neden bu konuya girdin? derseniz, sempozyum sırasında  müzikle ilgili bir eser, yazarı  tarafından  imzalı olarak tarafıma verildi.

Adı:

“Türk müziğinde ana dizi” Yazarı: Hanefi Özbek. Pan yayıncılık’tan çıkmış ve geçtiğimiz ay düzenlediğimiz Uluslar arası Müzik ve Medya Sempozyumu’na yetiştirilmiş.

Yazarın müzik eğitimi yok, kendisi doktor ama, sürekli Türk müziğinin içinde yer almış,- özellikle Van’a katkıları önemli-  kafa yormuş, bazı müzik bölümlerinin ve Türk müziği derneklerinin kurulmasında etkin rol almış. Kısaca Türk müziği aşığı. Geçen hafta yaptığım ziyarette gördüm ki; yanlışları, eksiklikleri doğru tesbit etmiş. Şimdide Medipol Ün. GSF Dekan Vek. olarak görev yapıyor ve Türk müziği bölümü açmak için düğmeye basmış. Ve, ülkemizde  en iddialı,  karışık bir konuya girmiş. Tebrik etmek lazım…

İşi kolay mı? derseniz, hem kolay hem zor, kadrosunu sanatında sağlam, bilimselliğe önem veren ve özellikle karakterli  kişilerden kurmayı başarırsa kolay, ama aksi durumda diğer kurumlardaki  hastalıklar hemen sarmaya başlar ki!!!!

Yazar şöyle diyor:

“..Bu kitabın konusunu oluşturan Türk müziğinde ana ses dizisi için “Türk müziğinde bir ana dizi şart mıdır?” sorusundan başlayıp “her makamın ses dizisi bir ana dizidir” veya “bir veya iki oktavlık sabit bir ses dizisi ana dizi olsun” ya da sadece dörtlü ve beşlileri ana dizi  olarak kabul edelim”e kadar birçok çözüm önerisi ileri sürülebilir.

Genel itibariyle bilimsel süreç, pek çok araştırmacının bir problem üzerinde çalışıp zaman içinde her birinin bu problemin çözümüne katkıda bulunması şeklinde işler. Bu kitapta, Türk müziğinin yaklaşık 800 yıldır tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılamamış “ana dizi” problemine, bilimsel bir yaklaşımla iki adet çözüm önerisi sunulmaktadır…….”

 

Mesleği müzik olmayan, müzikolog olmayan  bir müzik sevdalısı  tarafından bu eser yayınlandı, kitapçılarda bulabilirsiniz..

Biz de tanıtımını yaptık, çünkü her çalışmaya/bilgiye değer veriyor, önemsiyoruz…

Şimdi bakalım ne olacak?

Bu müzik eğitim kurumlarının işi…

Türk müziği konservatuarları, müzik eğitimi/öğretmenliği ABD ler, müzikologlar bu önerileri masaya yatıracak mı?

Yoksa okuyup geçecek, görmeyecek mi?

Ya da gülecek mi?

34 yıllık bir akademisyen/sanatçı olarak bizim bir tahminimiz var, ya sizin?!..

Duyuru: Medipol Ün. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Doç.Dr. Sn. Hanefi Özbek yönetiminde Türk Müziği Bölümü açarak, öğrenci alımını  2014/2015 eğitim dönemi için başlatıyor. Çalgı, ses ve müzikoloji alanlarında 4 yılllık lisans eğitimini  özel burslu okumak, yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsanız iyi bir fırsat. (Bilgi için medipol.edu.tr)