BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.501,04
HABER /  GÜNCEL

Türk militanlar IŞİD'e neden katılıyor?

Sosyal medya üzerinden ilişki kurulan gençler, Şam Hadisleri'yle kandırılıyor. Oraya gidince de 100-200 dolar maaş ödeniyor.

Abone ol

Suriye’ye ‘cihad’ için gittiklerini söyleyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı militanlar, örgütle sosyal medya aracılığıyla iletişim kuruyor. Bu kişilere ihtiyaçlarının giderilmesi için aylık 100-200 dolar maaş bağlanıyor...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın isim vermeyerek ‘sosyal medya üzerinden bağlantı kurduğu IŞİD’e kanarak savaşmaya giden Türk gençlerinin bulunduğunu’ açıklaması, gözleri IŞİD saflarında savaşmak için bu ülkeye gidenlere çevirdi. Suriye’ye ‘cihad’ için gittiklerini söyleyen militanlar referans olarak ‘Şam hadislerini’ gösteriyor.

TAHTAZE KIZLARIMIZLA İLİŞKİ KURUYORLAR

Türk militanlar sosyal medya aracılığıyla örgütle bağlantı kurduklarını anlatırken, Arınç, sayıları çok olmamakla birlikte Türkiye’den IŞİD’e katılanlar olduğunu belirtip, "Araştırıyoruz şimdi. Bir kısmı sosyal medya, Allah onu ıslah etsin. Sosyal medya aracılığıyla taptaze kızlarımız ilişki kuruyorlar, bir şekilde öbür tarafa geçiyor, onlarla birlikte bu cinayeti işliyorlar” demişti.


ŞAM HADİSLERİ ADANA'I DA KAPSIYOR!

IŞİD’e katılmak üzere Türkiye’den Suriye’ye gidenler Milliyet’e konuştu. 35 yaşındaki S.Z., bir süre Suriye’de IŞİD saflarında bulunmuş. Gidiş nedeni olarak dini hassasiyetlerini ve artık internet sitelerinde çok sayıda yayınlanan ‘Şam hadislerini’ gösteriyor. Söz konusu hadislerde,bugün Suriye’de yaşananlara işaret edildiğini belirtiyor. Hadislere sosyal medyadan ulaşmak mümkün, ancak bir kısmının gerçek olup olmadıkları konusunda tartışmalar da sürüyor. Hadislerde Şam olarak şimdiki coğrafi konumu dışında Türkiye’de Adana’yı da içine alan geniş bir bölgenin kastedildiğine inanılıyor.


AYLIK 200 DOLAR MAAŞ ALDIM

S.Z., Suriye’ye nasıl gittiğini ve orada neler yaşadığını şöyle anlattı: “Suriye karıştığında buradan bir arkadaş savaşmaya gitti. Döndüğünde ise bize yaşananları anlattı. Kilis’in Elbeyli ilçesinden kaçakçılara 50 TL vererek Suriye’ye geçtim. IŞİD’e gitmek istediğimi söylediğim için sınırı geçirenler beni bu kişilerle tanıştırdı. İhtiyaçlarının giderilmesi için aylık 100-200 dolar maaş bağlıyorlar. IŞİD’ın sınır bölgelerinde 20’şer günlük nöbetlere gidiyorsun. Kısa bir süre kaldıktan sonra buradaki Müslüman grupların birbirine silah sıkmasından rahatsız oldum. Bu nedenle de döndüm.”

SOSYAL MEDYADA BÖYLE TAHRİK EDİYORLAR

27 yaşındaki Y.K. ise bir süre IŞİD saflarında savaştığını ve yaralanarak Türkiye’ye döndüğünü anlattı. İnternette sohbet sitelerinde Suriye’deki savaşı konuşurken, “Şeriat olsa diyordunuz. Burada var ama gelmiyorsunuz. Sizin inancınız dilinizde. Şam hadislerine bakın” sözleri üzerine Suriye’ye gidip IŞİD saflarına katılmaya karar verdiğini belirten Y.K., yine sosyal medya üzerinden Suriye’ye nasıl gidebileceği hakkında bilgi aldığını ifade etti. Bir süre Suriye’de yaşadığını kaydeden Y.K, bir çatışmada yaralanması üzerine Türkiye’ye döndüğünü dile getirdi. “Oradakiler, kendi bölgeleri dışındaki herkesi kafir görüyor” diyen Y.K. Suriye’ye dönmeyeceğini söyledi.