BIST 9.511
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.492,22
HABER /  MAGAZİN

Türk Malı Abiye KPSSde

KPSS adaylarına son sürprizi Türk Malı Erman’ın eşi Abiye yaptı

Abone ol

KPSS’de Behlül ve Cevahir sorusunu çözen memur adayları, bu sefer de Türk Malı’nın mizahi karakteri Abiye ile karşılaştı. Avrupa Yakası’ndaki “Dilber Hala” ve “Şahika” tiplemesiyle gönüllerde taht kuran Binnur Kaya’nın Türk Malı dizisindeki ‘Abiye’ karakteri de beğeni topladı. Şafak Sezer’in canlandırdığı ‘Postacı Erman’ın eşi Abiye’nin atasözlerini yanlış söyleme alışkanlığı soru konusu oldu. İhtiyaç Yayıncılık Eğitim ve Zümre Başkanı Dr. Muhammet Genç, diziye dayanarak hazırladığı soru sayesinde psikolojideki ‘ileri ve geriye ket vurma’ kavramını anlattı. Dizilere olan ilgiyi eğitime yansıttığını belirten Dr. Muhammet Genç, verimin yüzde 90’ı bulduğunu kaydetti.

 

Abiye ve Erman soruldu...

Yerli dizilerin KPSS deneme sınavı sorularında çıkmasıyla öğrenme üzerinde pozitif etki yaptığı saptayan uzmanlar; Kurtlar Vadisi, Aşk-ı Memnu ve Geniş Aile’nin ardından sevilen dizi Türk Malı’ndan da ilham aldı. Şafak Sezer ve Binnur Kaya’nın canlandırdığı karakterlerin anlattığı mizahi Türk ailesi, memur adaylarının karşısına soru olarak çıktı. Binnur Kaya’nın oynadığı Abiye’nin şaşkın tavırları üzerinden psikolojideki ‘ileri ve geri ket vurma’ kavramı anlatılmaya çalışıldı. Abiye’nin ‘Bekara karı okşamak kolay’ repliğinden yola çıkan İhtiyaç Yayıncılık Zümre Başkanı Dr. Muhammet Genç, Türkiye geneli 7’inci deneme sınavında çıkan soruyu 25 bin kişinin çözdüğünü söyledi.

 

 

Dizilere dayanarak hazırladığı sorular sayesinde KPSS adaylarının başarı oranının arttığını ifade eden Dr. Muhammet Genç, “KPSS adaylarının büyük çoğunluğu bayan. Bayanların da en büyük özelliği dizileri kaçırmaması. Onların dizilere olan bu ilgisini eğitime yansıtıyoruz. Bu sayede önemli ölçüde başarı elde ediliyor. Şu ana kadar yaptığımız hesaplamalarda yüzde 90’a varan başarı elde edildi” diye konuştu. Adayların sınavda çıkan soruyu yanlış cevaplamaları halinde diziyle ilinti kurarak konuyu anlattıklarını dile getiren Dr. Muhammet Genç, benzeri sorularla karşılaşan her 10 öğrenciden 9’unun doğru şıkkı işaretlediğini belirtti.

 

 

İşte Abiye sorusu

 

Kuzu ailesinin annesi Abiye Kuzu deyim ve atasözlerini genellikle yanlış şekilde kullanmaktadır. Birgün komşusu Seval Hanım ile birlikte, kardeşi Yarcan’ın çalıştığı pizzacıda oturmuş sohbet ederken, “Bekâra karı okşamak kolay.” atasözünü kullanmıştır. Seval, o atasözü öyle değil, doğrusu “Bekâra karı boşamak kolay.” olacaktı diyerek Abiye Hanım’ı uyarmıştır. Ancak Abiye Hanım bundan sonra buna dikkat edeceğini söylemesine rağmen birkaç gün sonra eşi Erman ile konuşurken de “Bekâra karı okşamak kolay.” diyerek, atasözünü yine yanlış kullanmıştır. Abiye Kuzu’nun yaşadığı bu durum öğrenme psikolojisine ilişkin aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanabilir?

A) Geriye ket vurma B) Etkinin yayılması

C) Sonralık etkisi D) Öncelik etkisi

      E) İleriye ket vurma

 

ÇÖZÜM

Eski öğrenmelerin yeni öğrenmeleri bozması süreci ileriye ket vurma kavramıyla açıklanır. Söz konusu durumda Abiye Kuzu daha önce yanlış şekilde öğrendiği bir atasözünün doğrusunu öğrenmekte güçlük yaşamaktadır. Dolayısıyla bu durum, ileriye ket vurma kavramıyla açıklanabilir.

CEVAP: E