BIST 9.092
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,54
HABER /  GÜNCEL

Türk kökenli IŞİD'ci Aicha'yı arkadaşına 'sunmuş'

Türkiye kökenli Hollanda vatandaşı olan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanı Ömer Yılmaz'ın, kendisiyle evlenmek için Suriye'ye giden Hollandalı Aicha'yı, bir başka cihatçıya zorla 'sunduğu' ortaya çıktı.

Abone ol

Türkiye kökenli Hollanda vatandaşı olan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanı Ömer Yılmaz'ın, kendisiyle evlenmek için Suriye'ye giden Hollandalı Aicha'yı, bir başka cihatçıya zorla 'sunduğu' ortaya çıktı.

Annesinin çabaları sonucu IŞİD'in elinden kurtarılan ve çarşamba günü Hollanda'ya dönen 19 yaşındaki Aicha'nın sorgusu sürüyor.

Bu arada, genç kadın Türkiye ve oradan Suriye'ye uzanan yolculuğunun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Anne ve babası ayrı yaşayan Maastrichtli Sterlina'nın yaşamı, geçen yıl internetteki bir sosyal paylaşım sitesi nedeniyle değişti.

Sterlina, Aicha adını aldı

İnternet aracılığıyla tanıştığı Hollanda Ordusu'nda eski bir asker olan Ömer Yılmaz'a aşık oldu.

Yılmaz'dan çok etkilenen Sterlina, kısa sürede radikalleşti. Adını, "Aicha" olarak değiştiren genç kız çarşafa giymeye başladı.

Ailesi ile ilişkileri bozulan Aicha, Suriye'ye giderek evlenme hazırlığına başladı.

Suriye'ye gitme planı ortaya çıkınca Maastricht Belediyesi Aicha'nın pasaportuna el koydu.

Genç kadın, Türkiye ve AB ülkelerinde pasaport yerine de geçen kimlik kartını kullanarak Şubat ayında trenle Türkiye'ye ulaştı.

Zorla arkadaşına 'sundu'

Buradan Suriye'ye geçen Aicha, Ömer Yılmaz'la buluştu. Yılmaz ve Aicha, 2-3 gün içinde dini nikah yoluyla evlendiler.

Ancak bu evlilik sadece 3 ay sürdü. Aicha'dan sıkılan Ömer Yılmaz, genç kızı Tunuslu bir başka IŞİD militanına zola 'sundu'.

Hiç tanımadığı ve sevmediği bir insana zorla 'sunulması' Aicha'yı hayal kırıklığına uğrattı. Bunun üzerine Hollanda'nın Maastricht kentinde yaşayan annesi Monique'e ulaşarak yardım istedi.

Avukatının açıklamasına göre anne Monique Türkiye'ye gitti. Orada çarşaf giyip, IŞİD'in "hilafet merkezi" olan Rakka'ya geçtiği iddia ediliyor. Anne, kızını IŞİD'in elinden kurtardı.

Aicha'nın pasaportu olmadığı için bir süre Türkiye'de kalan anne - kız, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği'nin girişimi ile çarşamba günü Hollanda'ya döndü. Aicha, Amsterdam Schipol Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Buradan Maastricht'e götürülen genç kızın polisteki sorgusu sürüyor. Aicha'nın sorgusuna Lahey'deki terörle mücadele biriminden uzmanların da katıldığı belirtiliyor.

Savcı: Anne, Suriye'ye hiç gitmedi

Aicha'nın sorgusu sürerken savcılık tarafından yapılan açıklama, genç kadının kurtarılmasına ilişkin soru işaretleri doğurdu.

Savcı, anne Monique'in hiçbir zaman Rakka'ya gitmediğini söyledi. Savcılığa göre Hollandalı anne ancak Türkiye'nin Suriye sınırına kadar gitti ve kızını orada teslim aldı.

Aicha'nın avukatı Françoise Landerloo, savcılığın bu açıklamasına kızgın. Aicha'nın sorgulaması sürdüğü için tepki vermeyeceğini belirtiyor.

Ancak, savcının, soruşturmanın gizliliği ilkesini ihlal ettiğini düşünüyor. Landerloo savcının soruşturma sürerken açıklama yapmasıyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile görüşeceğini söylüyor.

Hollanda basını, "Aicha'yı kurtarma" öyküsünün yargıyı etkilemeye dönük bir senaryo olup olmadığını tartışıyor.

'Terör zanlısı'

Yorumlarda, "Anne Monique cesur olabilir ama Aicha'yı, kollarımızı açıp 'hoşgeldin' diye karşılayamayız" görüşüne yer veriliyor.

Basına göre, Aicha belki eline silah almadı ama o da silahlı IŞİD militanları gibi hayatını cihada adadı.

Hollanda basını, Aicha'nın ailesi ve çevresini karşısına alarak gerçekleştirdiği "cihat yolculuğundan" neden vazgeçtiği sorusuna da yanıt arıyor.

"Radikal İslam'la bağlarını mı kopardı? Radikal İslam'ın ne anlama geldiğini mi öğrendi? Yoksa yeni cihatçı kocasını beğenmediği için mi fikir değiştirdi?" yorumları yapılıyor.

Savcılık, Aicha'nın "terör faaliyetleri ve devlete karşı suç işlediği" gerekçesiyle soruşturulduğunu belirtiyor.