BIST 9.008
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.282,18
HABER /  DÜNYA

TÜRK KIZILAYI’NIN KURUCUSU MARKO PAŞA MEZARI BAŞINDA ANILDI

Türk Kızılayı’nın kurucusu, Marko Paşa olarak bilinen Marko Apostolidis, ölümünün 125. yıldönümü nedeniyle mezarı başında anıldı. Anma tören...

Abone ol

Türk Kızılayı’nın kurucusu, Marko Paşa olarak bilinen Marko Apostolidis, ölümünün 125. yıldönümü nedeniyle mezarı başında anıldı. Anma törenine, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yanı sıra, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da katıldı.
Marko Paşa için her ölüm yıldönümünde, Fener Rum Patrikhanesi tarafından mezarı başında ayin düzenlenirken, bu yıl ilk kez Türk Kızılayı da, Genel Başkan Ahmet Lütfi Akar ve yönetim kurulu üyeleriyle anma törenine katıldı. Törende ayrıca Zağrofyan Rum Lisesi öğrencileri ve Türk Kızılayı gönüllüleri de hazır bulundu. Tören öncesinde bir açıklama yapan Ahmet Lütfi Akar, “Kızılay’ın ilk kurucusu, merhum Marko Paşa’yı anmak için toplandık. Bir ilki gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar yapılan kabir ziyaretine daha önceden katılmamıştık. Patrik hazretlerinin daveti üzerine biz de buradaki duaya katılmaya karar verdik. Bundan 145 yıl evvel Türk Kızılayı’nı kurarak bizlere emanet eden Marko Paşa’yı anacağız” şeklinde konuştu.
Kuzguncuk Rum Ortodoks Mezarlığı’nda yapılan törene katılan Bartholomeos da, Marko Paşa’nın mezarı başında dualar okudu. Yapılan ayinin ardından Marko Paşa’nın biyografisini okuyan Bartholomeos, ölümünün 125’inci yılında andıkları Marko Paşa’nın, Osmanlı İmparatorluğu’nda önemli mevkilere ulaşmış müstesna bir kişilik olduğunu dile getirerek, “Kurucuları arasında yer aldığı Türk Kızılayı, bugün sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında afetzedelerin, açlık çekenlerin, göçmenlerin yardımına koşmaktadır. Rahmetle andığımız Marko Paşa’nın Tanrı’nın cennetinde huzur içinde olmasını diliyoruz” dedi.
(İHA)