BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.422,82
HABER /  EKONOMİ

TÜRK - İŞ asgari ücret için net kaç lira istiyor 2019 asgari ücret teklifi

2019 yılı asgari ücreti için DİSK'in talebi ortaya çıkarken Türk-İş vergi kesintisini de komisyon masasına taşıyor. İstenen asgari ücret rakamı ise 2 bin lira...

Abone ol

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019 yılında 7 milyon çalışanın maaşını belirlemek üzere toplanıyor. Toplantıya işçi, işveren ve kamu temsilcileri katılacak. Bu yıl Türk-İş temsilcileri arasında ilk kez bir asgari ücretli de olacak. Komisyonun en az dört toplantı yaparak aralık sonuna doğru çalışmalarını tamamlaması planlanıyor.

Türk-İŞ'in asgari ücret talebi : Masada işçi kesimini temsil eden Türk-İş şu anda net 1603 TL olan asgari ücretin Ekim ayı itibariyle 2 bin liraya çıkarılmasını ve bu rakam üzerinden 2019 yılı ücret pazarlığına başlanmasını istiyor.

Asgari ücret artışı için enflasyonun kırmızı çizgileri olduğunu söyleyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay 2.000 TL'nin üzerinde yüzde 25 enflasyon ve refah payı talep edeceklerini söyledi.

Türk-İş buna ilaveten asgari ücretten kesilen verginin kaldırılmasını istiyor. Yapılan açıklamada "Yılbaşında yüzde 15 olarak kesilen vergi miktarı, iki kattan daha fazla artarak yıl sonunda yüzde 35'e çıkmaktadır... Bu nedenle işçilerin ücret gelirleri yönünden mevzuatımızda öngörülen vergi yükümlülüklerinin azaltılması, işçilerin ücret gelirlerinin vergi oranının indirilmesi ve işçi lehine belirli bir orana sabitlenerek işçilerden vergi kesilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir."denildi.

Son 15 yıldaki asgari ücret

Dolar bazında asgari ücret arttı mı azaldı mı?

TÜRKİYE'DEKİ ASGARİ ÜCRETLİ SAYISI: Türkiye'de 5.8 milyon çalışan asgari ücret ile geçiniyor. Bu da Türkiye'deki çalışanların %40.3'üne denk geliyor. Çalışanların %42'si ise 1 ile 2 asgari ücret oranında gelir sahibi.

Asgari ücret 2019 zammı ne kadar olacak net/brüt maaş tablosu