BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.420,47
HABER /  GÜNCEL

Türk gemisi bombalandı! Kaptan hayatını kaybetti

Libya'da Türk gemisine saldırı. Libya açıklarında düzenlenen saldırıda Türk gemisinin 3. kaptanı hayatını kaybetti, mürettebattan da yaralananların olduğu belirtildi.

Abone ol

LİBYA açıklarında Türk gemisi hem havadan hem karadan bombalandı ve 3. kaptanı hayatını kaybetti. Dışişleri Bakanlığı yapılan saldırıyı kınadığını duyurdu. Tuna - 1 isimli gemiye yönelik saldırıyı Tobruk hükümetinin düzenlettiği söyleniyor. Dışişleri Bakanlığı, İstanbul’daki Libya Başkonsolosluğu’na ve Ankara’daki Libya Büyükelçiliğine nota verdi.

Bir Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, Tuna-1 isimli kuru yük gemisi, İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere dün akşam saatlerinde Tobruk limanina giderken saldırıya uğradı.

Reuters haber ajansına göre, Libya'nın Tobruk’taki hükümetine bağlı ordu sözcüsü Muhammed Hicazi, yaptığı açıklamada, Türk gemisinin, Derne kentine yaklaşmaması uyarısı yapıldıktan sonra vurulduğunu açıkladı.

29263495.jpgTobruk'un yaklaşık 13 mil açığındaki uluslararası sularda aralıklarla iki kere karadan topçu atışına maruz kalan gemideki üçüncü kaptan hayatını kaybetti. Hasar gören gemide yaralananlar da oldu. Dışişleri Bakanlığı, kaç kişinin yaralandığını ya da saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini açıklamadı.

Bakanlık, saldırganların BM Şartı ve ilgili BMGK Kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları gerektiğini vurguladı.

Saldırının kınandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz. Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde şiddetle protesto edilmiş, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diğer Türk gemilerinin güvenliğine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve sözkonusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır.”

29266445.jpg

İSİM VERİLMEDEN TOBRUK HÜKÜMETİ İŞARET EDİLDİ

Dışişleri Bakanlığı Türk gemisine yönelik ölümcül saldırıdan isim vermeden Tobruk hükümetini sorumlu tuttu. Türkiye ile Tobruk hükümeti arasında uzun süredir gerginlik hâkim.

HAYATINI KAYBEDEN KAPTAN İLKER BÜYÜKDERE

Gemide 8'i Türk, 6'sı Gürcistan ve 1'i de Azerbaycan uyruklu olmak üzere 15 kişilik mürettebat bulunuyordu. Saldırıda geminin Türk olan 3. kaptanı İlker Büyükdere hayatını kaybederken, 3 mürettebat da yaralandı. Saldırı sonrasında çıkan yangını mürettebat kendi imkanlarıyla söndürmeyi başardı, ancak gemide ciddi hasar meydana geldi. Türkiye'ye doğru yola çıkan geminin, 24 saatte Fethiye Limanı'nda olması bekleniyor.

TOBRUK HÜKÜMETİ NEDİR?

2011'de Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından ülkede siyasi kaos patlak verdi ve iki başlı yönetim ortaya çıktı. Bir tarafta başta Batılı devletler olmak üzere uluslararası camianın büyük bölümü tarafından tanınan Tobruk hükümeti, diğer tarafta ise başkent Trablus'taki hükümet bulunuyor.

Tobruk hükümeti, geçen yaz Fecr-i Libya (Libya Şafağı) adı altında birleşen ve aralarında Müslüman Kardeşler taraftarlarının da bulunduğu İslamcı grupların Trablus’u ele geçirmesinin ardından ülkenin doğusuna çekilmek zorunda kalmıştı.

Libya'daki Tobruk hükümeti Mısır'da darbe ile yönetime el koyan ve daha sonra yapılan seçimlerde cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Abdulfettah Sisi tarafından destekleniyor.

TÜRK ŞİRKETLERİ ÇIKARMA KARARI ALMIŞTI

Libya'daki darbe yanlısı emekli General Halife Hafter'in desteklediği Tobruk Hükümeti, Şubat ayında ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararı almıştı. Bu karar birkaç gün sonra ise Tobruk hükümetinin Başbakanı Abdullah Sini, Mısır'ın CBC televizyonuna verdiği mülâkatta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Arap dünyasında "Müslümanların halifesi ve İslam’ın lideri" rolünü üstlenmeye çalıştığını öne sürmüştü.

Türk şirketlerini Libya’dan çıkartma kararına da değinen Sini şöyle konuşmuştu:

“Türkiye’nin buradaki çıkarları her şekilde hedefte olacak. Türk şirketleri ve ticari sözleşmelerine bakacağız ve gerektiği gibi sonlandıracağız. Türklerin geri kalan hakları da varsa onlara vereceğiz. Söz konusu anlaşmalarda ayrıcalıklar varsa çekeceğiz ve bu ayrıcalıkları bizim yanımızda duran ülkelerin şirketlerine vereceğiz. Çünkü zor zamanlarda yanımızda duran ülkeler burada en büyük çıkarı hak ediyor. Biz Türkiye’ye düşmanlık sergilemeyeceğiz fakat tüm ilişkilerimizi keseceğiz. Sonuçta biz meşru bir devletiz ve kimse bizim verebileceğimiz bir karara karışamaz."